facebook

Українцям у віці змінюють розмір пенсій: хто і скільки тепер отримуватиме

Пенсіонерам у віці змінили розмір пенсії


За даними Міністерства соціальної політики України, на 1 січня 2023 року в країні зареєстровано понад 10,68 млн. одержувачів пенсій. Але в усіх різний розмір виплат. При цьому людям у віці змінили розмір виплат, пише На пенсії.

Згідно з українським законодавством, вийти на заслужений відпочинок українці можуть уже у 60 років. Причому цей рубіж стосується як жінок, так і чоловіків.

Але все залежатиме від того, чи є у людини цього віку достатньо страхового стажу. Якщо ні, тоді є можливість вийти на пенсію у 63 чи 65 років.

І хоча в більшості випадків виплати призначаються по досягненню віку, є й інші види пенсій. Зокрема, колишні працівники – судді, прокурори, науковці, митники, “чорнобильці” отримують пенсію за статусом.

Це призводить до того, що між мінімальною та максимальною пенсією існує величезний розрив – у 10 разів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

До речі, зараз мінімальна пенсія становить 2093 грн, отже максимальна в 10 разів більше не може бути вищою за 20 930 грн.

У зв’язку з цим ще з 2020 року з ініціативи президента України Володимира Зеленського в країні запровадили доплати за віком.

Наразі вони залишилися колишніми: особам, яким виповнилося 80 років і більше до основного розміру доплачують до 570 грн., від 75 до 80 років – до 456 грн., від 70 до 75 років – до 300 грн.

Як зазначають у Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики завдяки таким доплатам приблизно 4 млн пенсіонерів отримують зараз розмір виплат від 3000 до 4000 грн.

Тобто якщо у пенсіонера скромний розмір пенсії через те, що він мав низьку заробітну плату, тоді такі доплати будуть йому суттєвою підтримкою.

Також у таких пенсіонерів основний розмір пенсії без надбавок та інших доплат має бути не меншим за 2520 грн.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українцям у віці змінюють розмір пенсій: хто і скільки тепер отримуватиме