facebook

45 чи 60: адвокат дав чітку відповідь про граничний вік для мобілізації військовозобов’язаних

Адвокат розповів яким є граничний вік для призову у військо під час воєнного стану

За словами адвоката, різниця суттєва, у воєнний час граничний вік для мобілізації значно відрізняється від граничного віку військовозобов’язаного у мирний час.

Якщо у мирний час в 45 років людина вже стала не військовозобов’язаною, то у воєнний час граничний вік зсувається до 60 років, а для офіцерів до 65 років. Про це розповів адвокат Роман Сімутін у своєму youtube-каналі.

Сімутін зазначив, що українці розділися на два табори. Одні стверджують, що граничний вік – до 45 років, інші – до 60. Розділенню посприяло і безліч суперечливої інформації.

Розбираємося коротко і по суті. Граничний вік під час мобілізації – 60 років, а для вищих офіцерів – 65. Відповідно до ч. 1 п. 7 ст. 22 ЗУ “Про військовий обов’язок та військову службу” під час ОСОБЛИВОГО періоду, граничний вік перебування на військовій службі, від рядового до старшого офіцера – 60 років, вищого офіцера – 65 років.
— розповідає адвокат.

Адвокат наголосив, що в Україні зараз якраз особливий період, під час якого оголошена мобілізація та воєнний стан.

Трактування пунктів 1-6 ч. 1 статті 22 вказаного закону, де зазначено про граничний вік перебування на військовій службі до 45 років стосується виключно проходження служби у МИРНИЙ час. Немає значення чи проходили ви службу та досягли граничного віку, бо ми всі підпадаємо під дію пункту 7, який обумовлений особливим періодом.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Адвокат також прокоментував цікаві моменти. Він зазначив, що у 2020 році відбулися зміни до закону. Доданий пункт 7, внесений у грудні 2020 року. І тут постає питання щодо тих військовозобов’язаних, які були виключені з обліку за досягненням граничного віку до грудня 2020 року, але були мобілізовані у 2022 році.

Якщо до людини був застосований закон, який діяв на той період, то дія нового закону на неї не може поширюватися. А значить – виключених з обліку до грудня 2020 року не мали права мобілізувати.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

45 чи 60: адвокат дав чітку відповідь про граничний вік для мобілізації військовозобов’язаних