facebook

Американець 30 років підпирав двері каменем, який виявися метеоритом за $100 тисяч

Житель штату Мічиган протягом 30 років підпирав двері власного будинку 10-кілограмовим каменем, який виявився метеоритом вартістю близько 100 тисяч доларів.

Про це повідомляє “BBC Україна“.

Цінність каменя першою помітила професор геології Центрального Мічиганського університету Мона Сібеску.

За її словами, незнайомці постійно приносять їй різноманітні камінці. “За 18 років роботи я жодного разу не дала жодної позитивної відповіді”, – каже професор.

Проте, побачивши цей, професор зауважила, що він цінний.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Я одразу зрозуміла, що цей камінь особливий”, – додає Сібеску. Після проведення низки експертиз, дослідниця переконалася що це насправді метеорит, який на 88,5% складається з заліза, і на 11,5% – з нікелю.

За вагою і розміром він виявився шостим з усіх, що коли-небудь знаходили у Мічигані. Його вартість оцінюють у 100 тисяч доларів.

“Це найцінніший екземпляр з усіх, що я коли-небудь тримала у руках – як за вартістю, так і за науковою цінністю”, – сказала Сібеску.

За словами власника, камінь опинився на поверхні Землі у 1930-х роках, а сам він знайшов його у 1988 році, коли придбав ферму у селищі Едмор. Чоловік пригадав, що коли придивлявся до ділянки, то звернув увагу на незвичайний камінь, що підпирав двері будинку тодішнього власника. Той сказав, що це метеорит, і він входить до списку майна, що виставлене на продаж. За словами фермера, метеорит впав ще у 30-роках і наробив “бісову купу шуму, коли вдарився об землю”. Наступного року він, тоді ще хлопчик, разом зі своїм батьком знайшли кратер і витягли з нього ще теплий метеорит. Новий власник кілька років прожив на фермі, а коли від’їздив, то завжди забирав з собою загадковий камінь. Метеорит ще протягом 30 років слугував йому як підпірка для вхідних дверей. Проте цьогоріч він дізнався, що деякі жителі Мічигану шукають метеорити і продають їх. Тоді він і замислився над продажем власного каменю. Зараз придбати метеорит прагнуть Смітсонівський інститут і Музей мінералогії у Мені.

Відео дивіться тут: https://1plus1.ua/1plus1video/tsn/19-30/tsn-za-20181006-amerikanec-30-rokiv-pidpirav-dveri-kamenem-yakij-viyavisya-meteoritom-za-100-tisyach-dolariv

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Американець 30 років підпирав двері каменем, який виявися метеоритом за $100 тисяч