facebook

Українцям дозволять платити лише карткою: до чого нам усім готуватися

Українців попередили про нововведення, пов’язані з готівкою


В Україні розглядається можливість заборони готівки. Проблему цього питання нещодавно висвітлив заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма на конференції Ukraine Recovery Conference, що відбулася в Лондоні. За його словами, такі зміни мають допомогти у боротьбі з корупцією та навести значну частину економіки з тіні, пише “РБК-Україна”.

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський заявив, що в Україні емітовано понад 100 млн карток, але далеко не всі українці мають платіжні картки та користуються ними. За його словами, навіть ті, хто має їх, частину розрахунків здійснює у готівковій формі.

“Якщо жителі великих міст у переважній більшості користуються платіжними картками, то жителі сіл та невеликі містечка, де банкомати зустрічаються нечасто і далеко не всі торгові точки оснащені POS-терміналами, воліють готівку”, – зазначає експерт.

Як зазначив професор, як населення, так і карткова інфраструктура не готові повністю перейти до безготівкових розрахунків. Він наголошує, що такий перехід може спричинити низку проблем та нести певні ризики.

“Банківська система України не відрізняється надійністю. У разі банкрутства, якогось із банків кошти клієнтів будуть або втрачені, або протягом певного часу ними не можна буде скористатися. Нерідко виникають збої при розрахунках платіжною карткою. У таких випадках певний час люди не зможуть розраховуватися, а оплату за товари чи послуги часто потрібно здійснити негайно”, – запевнив експерт.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Також Хмелевський наголосив, що фінансовий моніторинг в Україні став суворішим останнім часом, і часто банки блокують розрахунки своїх клієнтів на основі надуманих приводів.

“В результаті люди не можуть зробити необхідні платежі, а їх кошти довго можуть залишатися недоступними. Тому готівкова форма оплати залишається найнадійнішою”, – каже експерт.

Згідно з Хмелевським, заборона готівки ніяк не сприяє зниженню рівня корупції, попри заявлені цілі цієї реформи.

“Адже наші чиновники переважно беруть хабарі в доларах чи євро, а не в гривнях. Крім того, хабарі можна отримувати у криптовалютах, іноземній безготівковій валюті й навіть у безготівковій гривні, використовуючи рахунки підставних осіб. Тобто, пропонуючи заборонити готівкову гривню, влада не може боротися з корупцією, вона прагне встановити тотальний контроль за громадянами України”, – каже експерт.

Згідно з Олександром, запровадження безготівкових розрахунків дозволить владі повністю контролювати інформацію про доходи та витрати громадян. Це підвищить ефективність оподаткування і також дозволить владі отримати інформацію про переваги громадян, їх місцеперебування, звички та захоплення тощо.

Однак Хмелевський вважає, що заборона готівки негативно вплине на економіку України і скоротить сферу застосування гривні.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українцям дозволять платити лише карткою: до чого нам усім готуватися