facebook

Штраф по 10200 грн: вже від сьогодні для українців запрацювало нове покарання

Українцям заборонили курити у громадських місцях електронні сигарети, а магазинам – продавати їх


В Україні набули чинності з 11 липня нові норми антитютюнового закону, які стосуються заборони продажу електронних сигарет та реклами куріння. Документ опубліковано на сайті Верховної Ради.

Згідно з документом, із сьогоднішнього в нашій країні забороняється реклама тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин для них. Також передбачено штрафи для осіб, які не досягли 18 років, за реалізацію тютюнових виробів. Розмір штрафу становить 1020 грн, а при повторному порушенні протягом року – 10 200 грн.

Крім того, заборонено куріння електронних цигарок у громадських місцях та приміщеннях. Розмір штрафу за порушення цієї заборони становить від 51 до 170 грн, а при повторному порушенні протягом року – від 170 до 340 грн.

Крім цього, заборонено виробництво, торгівлю та імпорт тютюнових виробів зі смакоароматичними добавками для продажу в Україні (за винятком виробництва для експорту). Цигарки, які вже перебувають у продажу, будуть дозволені до продажу протягом одного року.

Відповідно до законодавства, поняття “громадське місце” визначено як частину будівлі або споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, на запрошення або за плату, постійно, періодично або час від часу.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

До таких громадських місць належать також під’їзди будівель, підземні переходи, стадіони та паркінги.

Виходячи з цього визначення, вулиці, парки та пляжі не розглядаються як громадські місця, і в них дозволено куріння. Водночас, закон надає міським, сільським та селищним радам додаткові повноваження для визначення вільних від куріння місць у своїй громаді.

Це означає, що ці органи влади можуть встановити додаткові обмеження на куріння у певних громадських місцях у межах своєї території.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Штраф по 10200 грн: вже від сьогодні для українців запрацювало нове покарання