facebook

Буде по 60 гривень за літр: Цінники на АЗС злетять до неба – водіїв попередили

Українців очікує значне подорожчання палива.

З 1 липня 2023 року повернення довоєнних податків вже помітно вплинуло на роздрібні ціни на бензин в Україні, призводячи до їх значного зростання. Однак згідно з прогнозами експертів, це ще не межа, і в найближчому майбутньому варто очікувати на подальше збільшення цін, можливо, до позначки 60 гривень за літр, пише “Pro Гроші”.

З початку липня ціни на бензин зросли майже на 4 гривні за літр, дизпаливо подорожчало трохи більше, а автогаз збільшився на 1,5 гривні за літр.

Проте завдяки гарним запасам на АЗС експерти зазначають, що місяць пройшов відносно спокійно. Важливий внесок у підтримку стабільності ринку в липні зробили ОККО, WOG та Укрнафта, які добре підготувалися до ситуації та досі не перетнули позначки 50 гривень за літр.

“Але запаси мають звичку закінчуватися. Тобто липневе паливо дедалі більше замінює попередні обсяги з низькою собівартістю. До середини серпня цей процес завершиться остаточно”, – повідомив Сергій Куюн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На думку експертів, у липні світовий ринок пального продовжував стрімко зростати. Ціни на бензин та дизпаливо піднялися на 130-140 доларів за тонну, що еквівалентно приблизно 5 гривень за літр (з урахуванням нового 20% ПДВ). Автогаз також значно зріс на $70 за тонну, що становить близько 1,7 гривні.

“Йдемо в сезон максимального споживання у всьому світі, тому сподіватися на суттєве охолодження цін, на мій погляд, не варто”, – каже Куюн.

Цей експерт стверджує, що відкладена інтеграція підвищених податків у поєднанні зі зростанням світових котирувань значно впливає на рух цін на АЗС, надаючи потужний імпульс їх змінам.

“Якщо скласти все до купи, перспектива вийти на 60 грн/л бензину та 55 грн на дизпаливо абсолютно реальна”, – йдеться у повідомленні.

За його словами, також складна ситуація утворилася на Півдні. Там після обстрілів українських портів власники танкерів втратили бажання везти пальне до румунських портів та молдавського Джержулешті.

“Хто погоджується, підняли фрахти майже на 50% (а деякі говорять і на 100%) та вимагають страхування життів усієї команди, включаючи родини”, – повідомив він.

На думку експерта, настав час для об’єднання трейдерів, щоб вони могли укладати довгострокові угоди на постачання великих танкерних партій пального.

Українські АЗС змушені підвищувати вартість пального через повернення податків, які були ще до повномасштабної війни. З 1 липня поточного року ставка ПДВ на нафтопродукцію зросла з 7 до 20%, і в результаті ціни на українських заправках також зросли.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Буде по 60 гривень за літр: Цінники на АЗС злетять до неба – водіїв попередили