facebook

“Рятівна гроза хлине виключно в цих областях, вражаюча спека насувається з посиленням”

Синоптики кажуть про поступове посилення нестерпної спеки в Україні, адже в атмосфері запланував вкрай потужний антициклон.

Як інформує “НВ”, представниця Укргідрометцентру Наталія Птуха розповіла про погоду на найближчий тиждень, а також сказала, коли прийде прохолода.

— Розкажіть, що нас чекає найближчого тижня. Здається, повернулася знову спека. Як надовго, і наскільки стабільною буде синоптична ситуація найближчими днями?

— Так, повертаються спекотні дні, і синоптична ситуація буде доволі стабільною, тому що вона утримається до кінця тижня, за попередніми розрахунками. Навіть трошечки довше. Цю погоду обумовлює поле високого тиску, тобто антициклон. Його центр знаходиться на північний схід від території України, але він доволі такий обширний, тому впливає практично на всі регіони нашої держави. Трошечки менше його вплив поширюється у західних областях, тому, наприклад, на Закарпатті та Прикарпатті вдень 16 серпня та протягом доби 17 серпня можуть бути короткочасні дощі, окремі грози. 18 серпня трошечки більше охоплення короткочасних дощів по західних областях. Але загалом у більшості областей все ж таки жарка та суха спекотна погода.

Температурні показники за таких умов практично протягом всього тижня будуть в межах +26…+33 градуси в денні години, а в нічні +14…+20. Це по всій території України. Щось виокремити доволі важко, хіба що вночі у південних областях традиційно дещо вище температура — на узбережжі до +23 навіть можуть бути значення в темний час доби.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

А вдень +26…+33 практично всюди. +33 якраз переважно на півдні України, по сходу, частково по центральних областях. А так загалом близько +30 фактично по всіх областях будемо мати.

— Як довго така тенденція буде утримуватися?

— Навіть трохи довше, ніж до кінця цього тижня, десь до Дня Незалежності [24 серпня]. Можливо там вже трошечки буде коливатися, але загалом до 22−23 числа поки такі подібні синоптичні умови за тими прогнозами, які є в нас на сьогодні. Будемо на це розраховувати. Вітер доволі спокійний, тут взагалі нічого цікавого. Вітер змінних напрямків, слабенький, 7−8 метрів за секунду. Завтра він буде східний, північно-східний, але потім вже загалом напрямок навіть слабко виражений. В умовах поля високого тиску традиційно вітер дуже слабкий.

— А чи можете сказати, яким буде День Незалежності, 24-го серпня?

— Офіційних прогнозів саме на День Незалежності ще немає. Але за попередніми оцінками, схожа ситуація буде, як цього тижня, на погоду ще впливатиме поле високого тиску. Різких таких змін за прогнозами на сьогодні не передбачаємо.

— Якою є загальна картина надалі, до кінця місяця, за попередніми прогнозами?

— Звичайно, антициклон не може вічно утримувати свої позиції. Він доволі потужний, але все одно атмосфера рухлива, і щось буде змінюватись. І якраз десь після Дня Незалежності, швидше за все, очікуємо на зміну синоптичної ситуації. Трошечки там вже може бути більше опадів, можливо, проходження окремих атмосферних фронтів. Точніше про це можна буде сказати згодом.

Наразі варто ще звернути увагу на пожежну небезпеку. Адже протягом тривалого періоду буде бездощова погода, дефіцит опадів, тому вже на 15−16 число маємо високий рівень пожежної небезпеки і, швидше за все, потім будемо продовжувати цей статус на більшу територію. Наприклад, на 16 серпня високий рівень пожежної небезпеки по Київщині, Черкащині, Вінниччині, Житомирщині, Рівненщині, Тернопільщині і в Криму. Далі, можливо, буде більше областей охоплено.

— Розкажіть детальніше про погоду в столиці та Київській області від завтра до кінця тижня, до вихідних наступних.

— В принципі, чимось надто вирізнятися вона не буде. Дуже схожа погода, як і на решті території України. В нічні години у нас +17…+19, в денні +28…+32. Ось такі показники. Опадів у столиці не очікуємо. Переважно сонячна погода. В нічні години теж ясне небо.

Різких перепадів температури та атмосферного тиску поки що не передбачається. Але варто звернути увагу тим, хто метеозалежний, і під час спеки, як радять лікарі, більше пити рідини, мати головний убір, дбати про своє здоров’я. Цього тижня якраз та погода, коли треба ці правила виконувати.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Рятівна гроза хлине виключно в цих областях, вражаюча спека насувається з посиленням”