facebook

Українцям перерахують пенсії на справедливі

В Україні змінять алгоритм розрахунку пенсії.

В Україні планують змінити принцип розрахунків пенсії українцям. Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович поділилася в інтерв’ю “Укрінформу” деталями швидких нововведень.

Планується, що до кінця 2023 року новий алгоритм можуть презентувати разом із проєктом запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення.

Чиновниця пояснила, що чинна формула розрахунку пенсії з урахуванням індексацій дуже занижує реальну вартість заробітку.

Наводиться приклад, що 2000 року пенсія 300 грн. в еквіваленті середньої заробітної плати була непоганою. Зараз це просто мізер.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Жолнович пояснила, що індексація постійно відстає, що вважає несправедливим. Тому до кінця поточного року планується презентувати конкретні результати роботи над пенсійною реформою.

Міністерка соцполітики України поділилася, що цього року було проведено три індексації пенсій українцям — березнева для більшості громадян, з квітня індексація для пенсіонерів, які продовжують працювати, з липня пенсія для українців, які вийшли на відпочинок за спеціальним законом.

Як зазначається, станом на початок липня 2023 року середній розмір пенсії в Україні становить 5311,44 грн. З початку повномасштабного російського військового вторгнення середній розмір пенсії зріс на 21,5%.

За даними, на українців незабаром чекають серйозні проблеми з виходом на пенсію. Щонайменше кожен другий 60-річний не зможе вийти на пенсію у 60 років уже через 4 роки.

У зв’язку зі зростанням стажу щороку на 12 місяців із 2028-го потрібно буде вже 35 років стажу. Приблизно 50% українців не зможуть виконати вимоги щодо стажу.

Цього року для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати 30 років стажу. Якщо цієї кількості не буде, можна вийти на заслужений відпочинок у 63 роки за умови, що тоді вже буде накопичено від 20 до 30 років стажу, а у 65 років виплати отримають ті, хто матиме від 15 до 20 років стажу.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українцям перерахують пенсії на справедливі