facebook

Залишилося менш як місяць: вже скоро українці поголовно кинуть палити – у Раді постаралися

За лічені тижні купити сигарети стане складніше


1 вересня заборона на продаж цигарок та алкоголю в duty-free не набуде чинності – її перенесли на 1 жовтня. Причина полягає у затримці із публікацією завізованого Володимиром Зеленським відповідного закону у парламентській газеті “Голос України”, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

У своїй публікації депутат написав: “Трохи детективної історії із закриття схеми із цигарок duty-free. Нагадаю: там схема на кілька мільярдів, і ми закривали її законом №9315. І він набирає чинності “з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування”.

Железняк нагадав, що Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт 10 серпня 2023 року, прискорювала його підписання і, нарешті, 30 серпня документ завізував глава держави.

Народний депутат підкреслив: “Мали одразу опублікувати, але магія – і на публікацію в “Голосі України” його дали лише 2 вересня. Тобто він набуде чинності не з 1 вересня, а лише з 1 жовтня. Така затримка виграла для схемників цілий місяць та десятки мільйонів”.

Варто зазначити, що законопроєкт №9315 забороняє на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні поміщення у митний режим безмитної торгівлі та продажу (постачання) магазинами безмитної торгівлі, а також розміщення в них товарів за товарними позиціями 2401–2404 згідно з УКТ ЗЕД.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У травні 2023 року тимчасова слідча комісії (ТСК) Верховної Ради щодо незаконного обігу тютюнових виробів виявила схему duty-free. У 2021 році було 48 магазинів безмитної торгівлі, а після початку війни їх залишилося тільки 15. Хоча виїзд за кордон для великої кількості громадян закрито, 2022 року було реалізовано 20 млн пачок сигарет, а роком раніше – 27 млн пачок.

Під час розслідування ТСК з’ясувалося, що в наземних пунктах пропуску на один чек купують у середньому 30-35 пачок цигарок, а на інших – лише п’ять-сім за допустимих під час перетину кордону лише двох пачок на одну людину. Кількість вироблених сигарет duty free і проданих також відрізняється на сотні тисяч пачок.

Голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев оцінює щомісячні втрати надходжень до держбюджету від трьох підакцизних товарів на рівні $1 млрд.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Залишилося менш як місяць: вже скоро українці поголовно кинуть палити – у Раді постаралися