facebook

“Повістки будуть вручати прямо через вікно, мобілізація торкнеться кожного з цих українців”: які правила треба знати тепер чоловікам

Чи мають право представники військкоматів вручати повістки водіям на паркувальному майданчику або зупиняти транспортний засіб із цією метою, пояснила адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко.

“Суттєвих змін від початку війни законодавство не зазнало. Місце вручення повісток жодним нормативним актом не встановлено”, – говорить юрист.

Як інформує “ЕН”, згідно з українським законодавством, повістка на мобілізацію має бути вручена особисто адресатові.

“Це означає, що повістку слід вручити безпосередньо в руки чоловіка, якому вона адресована. Вручення в автомобілі на паркувальному майданчику не є найкращим способом виконання цієї процедури, оскільки можуть виникнути сумніви щодо дійсності вручення та забезпечення права адресата на інформацію”, – звертає увагу вона.
Військові комісаріати мають право вручати повістки на призов чоловікам, які підлягають мобілізації, в тому числі й через поліцію.

“Якщо працівники військового комісаріату разом з поліцією вимагають від водія відкрити вікно та взяти повістку, це може розглядатися як офіційний процес вручення. Відповідно до закону, повістка має бути вручена особисто адресатові.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якщо водій не відкриває вікно та не бере повістку, це може призвести до негативних наслідків. Наприклад, військовий комісаріат може вжити додаткові заходи для вручення повістки”, – попереджає Катерина Аніщенко.

Вимоги зупиняти автомобіль для вручення повістки немає, однак нема й прямої заборони так чинити, відзначає юрист.

“Офіційні представники – працівники військового комісаріату або поліції – мають право зупиняти автомобілі для вручення повістки. Це відбувається в контексті мобілізації або виконання інших офіційних процедур. Відповідно до закону, повістка повинна бути вручена особисто адресатові, і зупинка автомобіля є одним із способів забезпечення особистого вручення“, – звертає увагу адвокат

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Повістки будуть вручати прямо через вікно, мобілізація торкнеться кожного з цих українців”: які правила треба знати тепер чоловікам