facebook

“За неявку у військкомат – кара”: експерти розповіли про кілька видів повісток, які видають в Україні

В Україні продовжили дію воєнного стану та загальної мобілізації до 19 лютого 2023 року. Однак, не всі повістки, видані в рамках мобілізації, зобов’язують негайно вирушати на війну.

Як інформує “OBOZREVATEL”, про це розповіла правозахисниця Вікторія Тютюнникова.

Вона пояснила, які існують види повісток, хто має право їх вручати і яка відповідальність настає за неявку у Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), або ж, по-народному, у військкомат.

“З самого початку не потрібно лякатися, тому що є декілька видів повісток. Важливо спочатку розібратися, яка саме повістка була вручена особі.

Є чотири види повістки: для уточнення інформації, на проходження медичного огляду, на призов на строкову службу та на прибуття на призовну дільницю”, – пояснила правозахисниця.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вона звернула увагу, що незалежно від виду повістки, у ній обов’язково повинно бути вказано прізвище, ім’я, по-батькові, адреса проживання, реквізити розпорядження територіального центру комплектування.

Також має бути вказана адреса центру комплектування, куди потрібно прибути особі, вид повістки і перелік документів, які потрібно з собою принести, а також прізвище, ім’я, по-батькові керівника центру комплектування.

Які бувають види повісток

Повістка-запрошення у військкомат для уточнення облікових даних військовозобов’язаного

Ці повістки надсилають або роздають з метою оновити дані про призовників у військовому комісаріаті. Людина повинна вказати особисті контакти, інформацію про стан здоров’я, склад сім’ї, місце роботи, навчання тощо.

Повістка для проходження медичного огляду при військкоматі

Ці повістки дають для того, щоб визначити стан здоров’я та придатність громадянина до служби. Після обстеження військово-лікарська комісія надає висновок про придатність чи непридатність до військової служби.

Повістка-призов на строкову військову службу

Це саме той тип повісток, після якого людина одразу відправляється на військову службу. Якщо людина прийняла таку повістку і не з’явилася, то це вважається ухиленням від призову. Ухилянту загрожує кримінальна відповідальність, яка передбачена статтею 335 Кримінального кодексу України. У такому випадку людині загрожує обмеження волі терміном до трьох років.

Повістка на прибуття на призовну дільницю (мобілізаційне розпорядження)

Такі повістки ще називають “бойовою повісткою” або “повісткою на відправку”. Їх вручають тим військовозобов’язаним, які пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. При отриманні такої повістки громадянин має з’явитися на призовний збірний пункт впродовж 12-24 годин після оголошення мобілізації.

При цьому до військових частин одразу можуть направити лише тих військовозобов’язаних, які вже служили або проходили навчання. Тобто одразу на передову без досвіду проходження військової служби або підготовки на навчальних зборах не відправляють.

Як і де вручаються повістки

Повістку можуть вручити особисто в руки, або за місцем проживання чи роботи. За повістку можуть розписатися близькі родичі – батьки або дружина. Також повістку можуть залишити у дверях, або кинути до поштової скриньки, але у такому разі повістка не буде вважатися врученою.

За неявку до військкомату за повісткою військовозобов’язаний може бути притягнутий як до адміністративної (ст. 210 КУпАП), так і кримінальної (стаття 335 КК) відповідальності.

Законом не зазначено, де саме можуть вручати повістку. Тому її можна отримати будь-де – на вулиці, на робочому місці, вдома, на блокпостах тощо. Водночас для того, щоб вручити повістку, спочатку треба встановити особу, якій вона вручається. У воєнний час потрібно завжди носити з собою документи і надавати для перевірки уповноваженій особі. Повістка виписується а підставі документа, що посвідчує особу.

Повістки мають право вручати: співробітники військкомату; працівники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування; посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки; роботодавці; керівники навчальних закладів; співробітники поліції.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“За неявку у військкомат – кара”: експерти розповіли про кілька видів повісток, які видають в Україні