facebook

Якщо ви не готові служити: Верховна Рада зробить знижки для тих, хто боїться повісток. Що потрібно знати

ВР запропонувала новий проект, присвячений тим, хто боїться мобілізації

Нині деякі громадяни, військовозобов’язані в Україні, домагаються відстрочки від мобілізації через моральне небажання брати участь у збройному конфлікті. Ця причина відстрочки незабаром може бути узаконена, хоча нині вона є загальноприйнятою.

 

Оксана Доготер, юрист асоціації «Актум Груп», розповіла, як можна чинити з людьми, які морально не готові до війни. Існуючі варіанти відстрочення включають сім’ю, здоров’я, студентів денного відділення та співробітників підприємств-резервістів.

Проте закон поки що не допускає відстрочення виключно через моральну неготовність до військової служби. Такі відстрочки зазвичай надаються лише в тому випадку, якщо людина має медичні докази проблем із психічним здоров’ям.

Проблиск надії з’явився у вигляді законопроекту №9566, зареєстрованого у Верховній Раді. Законопроект пропонує надати громадянам право бути мобілізованими на службу не до Збройних Сил України, а на одне із підприємств оборонно-промислового комплексу чи життєво важливе для народного господарства підприємство.

У разі ухвалення цей закон дозволить призовникам, які відмовляються вступати в діючу армію з релігійних чи інших причин служити на цих підприємствах. Вони отримуватимуть оплату за свою працю, хоча вона може і не відповідати заробітній платі військових. Закон вимагатиме, щоб їм платили зарплату, щонайменше рівну мінімальній заробітній платі на підприємствах оборонного сектору або інших галузей за місцем їх проживання.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Крім того, призовники матимуть змогу працювати в іншому регіоні, якщо вони дадуть письмову згоду. Ця пропозиція спрямована на вирішення моральних проблем військовозобов’язаних, водночас сприяючи національній безпеці та економіці.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Якщо ви не готові служити: Верховна Рада зробить знижки для тих, хто боїться повісток. Що потрібно знати