facebook

Через корупцію медиків, тисячі діагнозів про непридатність до служби в армії в Україні заново доведеться переглянути

У вересні в Україні активно проводять перевірки усіх військово-лікарських комісій. Як повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, перевірено вже більше 75% комісій.

В Україні продовжують перевіряти видані ВЛК рішення, зокрема рішення про визнання осіб непридатними до проходження військової служби.

Як заявив нещодавно омбудсмен Дмитро Лубінець, до кінця вересня стоїть задача перевірити 100% ВЛК в Україні.

“Щодо рішення “обмежено придатний”. Ми зафіксували дуже багато випадків, коли через корупційну складову були видані довідки громадянам, які не мають проблем зі здоров’ям, як непридатним, а громадяни України, які мають відкриті проблеми зі здоров’ям, є діагнози, причому багаторічні діагнози, їм видали оці довідки “обмежено придатний”. Це потребує врегулювання”, — сказав Лубінець в ефірі телемарафону, передають ЗМІ.

Як розповіла Фокусуадвокат з медичного права ЮФ “Ілляшев та Партнери” Алла Цимановська, порушення з боку ВЛК часто пов’язані з невірною діагностикою захворювань та з неправильно встановленими діагнозами. “На практиці вже відомо багато випадків, які призвели до певних кримінальних правопорушень з боку лікарів ВЛК, а також до порушень прав деяких громадян. Проблеми дві і обидві потрібно вирішувати – вживати превентивних заходів для не повторення цих помилок в майбутньому”, — каже адвокатка.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Відомо багато випадків, які призвели до певних кримінальних правопорушень з боку лікарів ВЛК Фото: УНІАН

За її словами, одна історія, коли здорові визнані “непридатними” і поїхали за кордон освоювати інші країни та будувати нове життя, і зовсім інша — коли справді хворі особи, які потребують систематичного лікування, були визнані “придатними” або “обмежено придатними”..

“Як лікарі ВЛК реалізовують можливість “гратися” поняттями “придатний”, “непридатний”, “обмежено придатний”? Це пов’язано не тільки з фальсифікацією медичної документації, підробкою історії хвороби, але й з трактуванням самого захворювання. Оскільки, у відповідності до “Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України”, під час встановлення діагнозу береться до уваги не тільки наявність хвороби, але й ще ступінь її прояву, тобто наскільки те чи інше захворювання заважає людині проходити військову службу. Це досить потужний інструмент в руках лікарів ВЛК”, — каже Алла Цимановська.

Вона пояснила: секретар РНБО підтвердив, що на сьогоднішній день терміни “придатний”, “непридатний”, “обмежено придатний” мають інколи подвійне або навіть потрійне трактування. І тепер рішенням Ради національної безпеки та оборони дано доручення роз’яснити документ, який визначає ступінь придатності чоловіка до проходження військової служби.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Через корупцію медиків, тисячі діагнозів про непридатність до служби в армії в Україні заново доведеться переглянути