facebook

“Штрафи на граблі”: чим ризикують мешканці сіл та власники дачних ділянок

З настанням осені, все більше українців намагаються упорядкувати свої присадибні ділянки. Однак багато хто не враховує популярне порушення, за яке передбачені серйозні штрафи.

Докладніше про те, чим ризикують мешканці сіл та власники дачних ділянок інформує ТСН.

Йдеться про спалювання сухої трави, бур’янів, листя та гілок. Це негативно позначається на екології та здоров’ї, і в Україні передбачено значні штрафи за такі дії.

Під час спалювання листя, трави та бур’янів виділяються різні небезпечні речовини, такі як чадний газ, окис азоту, пестициди та радіонукліди. Недолік кисню під час тліючого процесу може призвести до виділення бензопірену, що викликає онкологічні захворювання. Дим також містить діоксини, які можуть негативно впливати на репродуктивне здоров’я, імунну систему, гормональний баланс та викликати рак.

Крім того, спалювання трави та листя руйнує ґрунт та поживні речовини, знищує корисних комах, насіння та коріння рослин. Відновлення родючого ґрунтового покриву, на якому відбувалося спалювання, потребує близько п’яти-шести років.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За спалювання сухої трави та листя передбачено штрафи у розмірі від 3060 до 6120 гривень. Для посадових осіб передбачено ще більш високі штрафи – від 15 300 до 21 420 гривень. У разі спалювання на території природно-заповідного фонду штраф може становити від 6120 до 12240 гривень (для посадових осіб – від 21420 до 30600 гривень). Знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених насаджень та прилеглої території до населених пунктів, а також уздовж залізниць може призвести до штрафів у розмірі від 90 000 до 150 000 гривень. У разі загибелі людей внаслідок пожежі, спричиненої спалюванням, передбачено покарання у вигляді від двох до п’яти років позбавлення волі.

Слід зазначити, що спалювання сухостою під час воєнного стану може розглядатися як диверсія. Відповідно до внесених змін до Кримінального кодексу у березні 2023 року, посилено відповідальність за злочини проти основ нацбезпеки в умовах воєнного стану. Таким чином, підпали, включаючи суху рослинність, були додані до статті 113 “Диверсія” як злочин.

У результаті спалювання трави, листя і бур’янів завдає шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й здоров’ю людей. Тому необхідно дотримуватися правил і боротися з цим порушенням, щоб уникнути серйозних штрафів і зберегти нашу природу та здоров’я.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Штрафи на граблі”: чим ризикують мешканці сіл та власники дачних ділянок