facebook

“Люте похолодання йде в Україну, масштабний снігопад і потужний дощ накриють цей регіон”: фахівці про мороз

Синоптики надали українцям інформацію про те, якою може бути погода впродовж двох наступних осінніх місяців. Чи чекати проливних дощів, а також коли випаде сніг, де саме вдарять перші морози.

Як інформують “УН”, синоптик Ігор Кібальчич повідомив, що у жовтні погодні умови на території України зазвичай мають досить мінливий, динамічний характер. Нерідко спостерігаються значні температурні коливання, поривчастий вітер та опади у різному фазовому стані – від дощу та граду до снігу та крижаної крупи.

Також часто активізується циклонічна діяльність і загалом відбувається перебудова атмосферних процесів в Атлантико-Європейському регіоні із загальною тенденцією до посилення західного перенесення повітря.

Заморозки для жовтня є типовим явищем, а у третій декаді місяця іноді встановлювалися тріскучі морози, коли стовпчики термометрів опускалися місцями до -23…-17 °С! В окремі роки (за винятком південної половини) відзначалися хуртовини, ожеледні явища та налипання мокрого снігу.

Однак, у зв’язку зі зміною клімату, за останні 10 – 15 років погода у жовтні стала помітно м’якшою, з більш високим температурним фоном та менш вираженою її амплітудою впродовж місяця.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Провідні світові центри погоди та чисельні прогностичні моделі показують, що нинішнього року жовтень на величезних теренах Європи найімовірніше виявиться теплим, навіть у порівнянні з новими кліматичними нормами. Загалом протягом місяця переважатиме антициклональний характер циркуляції.

Це спричинить дефіцит опадів, який вже спостерігається за підсумками вересня в багатьох регіонах. Більш активні атмосферні фронти та серії циклонів можливі в північній та північно-західній частинах Європи, та й то переважно протягом першої декади місяця.

У нашій країні з перших чисел жовтня відбудеться зниження температури повітря, починаючи із західних та північних областей на 4 – 7 °С, проте середньодобові значення все одно перевищуватимуть норму. Опадів прогнозується мало, оскільки переважання високого атмосферного тиску сприятиме розмиванню атмосферних фронтів та хмарності у їх межах.

У другій декаді місяця очікується розвиток потужного антициклону над північним сходом Європи та його поступове зміщення у більш південні широти. Оскільки в його межах циркулюватимуть свіжі повітряні маси арктичного походження, то в міру свого просування, температурний фон відчутно знизиться.

У цей період Україна також відчує перший подих Арктики, особливо східні та північні області. Температура знизиться вночі до заморозків, а вдень ледь перевищуватиме +13…+16 °С.

Відповідно, ймовірність опадів виявиться мінімальною. Після 18 – 20 жовтня спостерігатиметься поступове підвищення температури повітря та падіння атмосферного тиску. Зросте ймовірність дощів та суттєво збільшиться кількість хмарності.

Стосовно першого снігу, то малоймовірно його випадання у жовтні, за винятком високогірних районів Карпат. При цьому, бабине літо настане у другій половині місяця, проте його тривалість поки що визначити складно.

Таким чином, загалом за місяць кількість опадів по Україні становитиме 25 – 60 мм, що нижче за норму на 15 – 35%; у західних областях та у Карпатах може випасти 65 – 110 мм, що близько норми. Середньомісячна температура повітря розподілиться досить рівномірно по країні і становитиме +7…+13 °С, що вище за норму на 1 – 2 °С.

При цьому тепліший жовтень варто очікувати в західних та південно-західних областях, а на Півночі Лівобережжя та на крайньому сході країни відхилення від норми вийде незначним (у межах +0,5…+0,9 °С).

Окремо варто згадати про пожежну небезпеку. У зв’язку з прогнозованим дефіцитом опадів і негативною ситуацією, що склалася на кінець вересня, наступного місяця (принаймні в його першій половині) тенденція розвитку ґрунтової посухи і найвищий рівень пожежної небезпеки (5 клас) збережеться в більшості областей України (за винятком західних регіонів).

Слід бути уважними та свідомими при поводженні з вогнем на відкритій місцевості. Категорично забороняється спалювання листя, сухої трави та бадилля. Це вкрай негативно впливає на якість повітря, екосистему і тягне за собою адміністративну, а в деяких випадках і кримінальну відповідальність.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Люте похолодання йде в Україну, масштабний снігопад і потужний дощ накриють цей регіон”: фахівці про мороз