facebook

“Масштабне скасування відстрочки наближається, повістки вручатимуть у особливих місцях”: мобілізація наростає

За словами начальника служби зв’язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимира Фітьо, у громадських місцях можуть вручати два типи повісток — для уточнення даних і мобілізаційне розпорядження.

Як інформує “Фокус”, в Україні триває мобілізація, в рамках якої військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років можуть бути призвані на службу до Збройних сил.

Одним зі способів оповіщення військовозобов’язаних про необхідність з’явитися до військкомату є вручення повістки.

Які повістки вручають на вулиці

Начальник служби зв’язків із громадськістю командування Сухопутних військ Збройних сил України, підполковник Володимир Фітьо в ефірі телемарафону пояснив, що вручення повістки на вулиці не означає негайного відправлення на фронт, і пояснив, які бувають види повісток.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Існує два види повісток, які можуть вручати на вулиці:
Перша повістка зобов’язує військовозобов’язаного з’явитися до військкомату для уточнення даних, проходження медогляду та отримання інформації про його сімейний стан, професію, спеціальність.

Мобілізаційне розпорядження вручається військовозобов’язаним, яких визнано придатними до військової служби. Воно зобов’язує військовозобов’язаного з’явитися до військкомату для виряджання у війська.

Які особи можуть вручати повістки

Вручати повістки можуть уповноважені особи, зокрема:

виконавчі органи сільських, селищних, міських рад;

керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій керівники закладів освіти;

уповноважені представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Кому вручають повістки

Відповідно до Постанови про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повістки можуть вручатися всім громадянам України віком від 18 до 60 років. Однак у Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних зазначено, що повістки можуть вручатися тільки призовникам, військовозобов’язаним і резервістам.

Що робити, якщо вручили повістку

Якщо вам вручили повістку, ви повинні:

Перевірити документи в особи, яка вручає повістку. Має бути розпорядження керівника ТЦК про вручення повісток із прізвищами цих осіб та їхні службові документи (посвідчення), які доводять, що ці особи працюють саме в цих установах. Підписати повістку та розписатися в її отриманні. З’явитися до ТЦК у зазначений строк.

Також представник президента в парламенті та член комітету з нацбезпеки та оборони Федір Веніславський заявив, що велика кількість чоловіків забажали здобути другу вищу освіту на денній формі навчання, щоб уникнути призову на військову службу до лав Збройних Сил України.

“Є значна кількість чоловіків у віці сорок-п’ятдесят років, які раптом виявили бажання здобувати вищу освіту — другу, третю чи четверту, причому на денній формі”, — сказав Федір Веніславський.

Він зазначив, що для нього, як для юриста, це очевидна форма уникнення мобілізації.

Веніславський зазначив, що питання позбавлення відстрочки від призову для студентів, що здобувають другу вищу освіту, є чутливим питання, тому не варто чекати швидких змін.

“На сьогодні говорити про якусь модель скасування відстрочки, яка має загальну підтримку, — ми ще не можемо. Тривають дискусії”, — наголосив він.

Федір Веніславський переконаний, що це питання потрібно вирішувати, проте коли це буде і як — подивимось пізніше. На його думку, відстрочка потрібна, якщо чоловік здобуває послідовну освіту — професійно-технічну, передвищу, вищу, а потім післядипломну.

Він додав, що недопустимим варіантом поведінки є те, коли чоловік несподівано вирішив йти вчитися у зовсім іншу сферу під час війни.

Нагадаємо, у вересні у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонують скасувати відстрочку від призову для тих чоловіків, які здобувають освіту після 30 років. Нардеп Федір Веніславський заявив, що потрібно обмежити право на відстрочку, якщо особа ним зловживає.

1 вересня секретар Ради національної безпеки й оборони (РНБО) Олексій Данілов повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення в Україні зросла кількість чоловіків, які хочуть здобувати освіту. Зі слів Данілова, Міністерство освіти досліджуватиме це питання, проводячи аналіз.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Масштабне скасування відстрочки наближається, повістки вручатимуть у особливих місцях”: мобілізація наростає