facebook

Демобілізація з війни: які зміни розпочнуться у листопаді та, хто повернеться додому

Хто зможе повернутися з фронту до дому


З початку введення воєнного стану 24 лютого 2022 року, чоловіків у віці від 18 до 60 років призивають на військову службу. Контрактники та строковики, які не завершили службу до оголошення воєнного стану, залишаються на службі. Під час воєнного стану обмежені можливості для звільнення військовослужбовців всіх категорій.

Про це повідомляє видання nv.ua.

Ті, хто були на службі до 24 лютого 2022 року, не мають права на звільнення по закінченню строку їхньої служби чи контракту. Хоча з початком загальної мобілізації 24 лютого 2022 року, серед військовослужбовців можуть бути як мобілізовані, так і контрактники.

Законопроєкт № 8169 вніс значні зміни до закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”. Він надає можливість звільняти в запас військовослужбовців, яких ВЛК тимчасово визнає непридатними після обстеження протягом 6−12 місяців.

Під час воєнного стану військовослужбовці можуть бути звільнені за такими підставами:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

за медичними показниками — на підставі висновку військово-лікарської комісії у двох випадках;

через досягнення граничного віку для служби;

у зв’язку з вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

за сімейними обставинами;

Зміни до законодавства дозволяють звільнювати військовослужбовців за медичними показниками за двома умовами, які визначає ВЛК після огляду військовослужбовця:

непридатність до військової служби з виключенням зі збройних сил;

непридатність до військової служби з переоглядом через 6−12 місяців.

У разі важких захворювань, військовим може бути надано лікування з подальшим обстеженням. Після прийняття дообстеженням ВЛК може вирішити, чи повертати військовослужбовця до служби, чи звільняти його з обліку.

Найбільше підстав для звільнення військових — за сімейними обставинами, включаючи утримання дітей з інвалідністю, постійний догляд за хворими родичами тощо.

Основні чотири категорії підстав для звільнення військових по контракту:

Дружина (чоловік) з інвалідністю;

Один з батьків (власний або дружини/чоловіка) з інвалідністю I чи II групи;

Утримання трьох або більше дітей віком до 18 років;

Громадянство іншої країни.

Військовослужбовці контрактної служби не можуть звільнитися, якщо:

У них є дружина (чоловік) з інвалідністю;

Один із батьків (своїх чи дружини/чоловіка) є особою з інвалідністю I чи II групи;

Утримують трьох і більше дітей віком до 18 років, причому, якщо частина дітей народжена в іншому шлюбі і проживає з матір’ю, то це підтверджується довідкою про сплату аліментів на рідних дітей.

Законопроєкт № 9142 пропонує можливість військовим звільнятися за власним бажанням після того, як пробуди 18 місяців на службі. Проте, наразі, на думку народних обранців. Він має низку недоліків та потребує доопрацювання.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Демобілізація з війни: які зміни розпочнуться у листопаді та, хто повернеться додому