facebook

“В Україну пре небачена негода, шалений мороз у -15 градусів і сильний снігопад сунуть у ці області”: експерти про дощ

Синоптики повідомляють про наближення похолодання. Скоро неминуче почнеться зима. І навіть кінець листопада передбачається дощовим. Далі варто очікувати на сніг. А також на мороз.

Як інформує “НВ”, представниця гідрометцентру Наталія Птуха — про два останні тижні листопада й дні, коли погода буде найпідступнішою.

“Зараз багатьох цікавить, коли буде сніг в Україні. Власне, на високогір’ї Карпат він вже випав. На сьогоднішній ранок висота снігового покриву, яка утворилась, від 7 до 12 см. Решта території в нас поки що без снігу.

Цього тижня територія України переважно буде в полі зниженого тиску. Відповідно, дощитиме майже весь тиждень. Звичайно, з перервами: десь у нічні години, подекуди у денні. Переважно це будуть фронтальні системи із заходу і з південного заходу. Наприклад, 15−16 листопада навіть циклон може утворитися над південним сходом України. Але, знову ж таки, це переважно будуть опади в вигляді дощу. Та в ніч на 16-те і також 17-го числа вже можуть бути саме в нічні години опади змішаної фази, тобто дощ із мокрим снігом. 17-го числа навіть є вірогідність того, що і в денні години може прориватися мокрий сніг, тобто опади змішаної фази, як ми її називаємо. Але розраховувати на якісь довготривалі утворення снігового покриву поки що не варто, воно все буде одразу буде танути, тому що температури переважно плюсові.

14 листопада вночі 0…+5, вдень +4…+9. Тепліше захід — південь: +8…+13 в денні години. На півдні подекуди вдень навіть до +15 залишається. Карпати протягом доби −3…+2. 15−16 листопада температура повітря вночі та вдень +3…+8, у південній частині України +6…+11. Карпати — від -3 до +2. 17−18 листопада в нічні години від +3 до -4, в денні години до +5. Трошки тепліше на півдні традиційно, до +8. В Криму вночі +1…+6, вдень навіть ще +14 може бути. А Карпати навіть вночі та вдень вже −2…−6 може бути.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У Києві та Київській області вдень 14 листопада +6…+8. 15−16 листопада вночі та вдень +4…+6, але вдень 15-го ще може бути до +10 градусів. 17−18 продовжимо спостерігати тенденцію до зниження температури: вночі +1…+3, вдень +3…+5.

В Карпатах та на високогір’ї Карпат очікується протягом наступних кількох днів часом мокрий сніг та дощ, на дорогах ожеледиця і температура в денні та нічні години від -3 до +2.

Напрямок вітру зараз переважає південно-західний, але він буде змінюватися на північно-західні потоки. Швидкості помірні – 5−10 м/с, але, знову ж таки, 14 листопада вдень та в четвер на заході України місцями можуть бути пориви 15−20 м/с, поки що без попереджень, просто певне посилення в окремих регіонах може бути.

Це пов’язано з тим, що час від часу будуть проходити ці фронтальні системи з заходу та південного заходу. Тому трошки під час їх проходження може посилюватися вітер. Але загалом зміна його напрямку вказує нам на те, що йде тенденція до зниження температури наприкінці тижня, на вихідні і якраз на початок третьої декади листопада. Адже 17−18 листопада в нічні години по країні очікується від +2 до -4 градусів, вдень 0…+5. Тоді як на початку цього тижня вночі було 0…+5, а в денні години +4…+10. Тобто, як бачимо, вже є тенденція до зниження температури.

За розрахунками, які є на сьогодні, саме після 20-го числа, з 3-ї декади більше шансів, що опади вже будуть змішаної фази — мокрий сніг з дощем, або ж твердої фази, тобто сніг. І переважно це північні і північно-східні області. Там подекуди вже може сніговий покрив утворюватися. Але на цьому тижні поки що ще про сніговий покрив та ожеледицю ми говоримо тільки в Карпатах.

Температура надалі, у третій декаді листопада все частіше буде в нічні години нижче 0, а в денні трошки вище. Тобто, середньодобова температура вже буде близько 0”.

Також нагадуємо, що за пронозами завідувачки відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту Вазіри Мартазінової, з настанням зими в грудні середня денна температура встановиться на рівні -1⁰С, а нічна перебуватиме в діапазоні від 0⁰С до -8⁰С. Однак, у середині місяця можуть раптово настати короткочасні морози до 15⁰С.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“В Україну пре небачена негода, шалений мороз у -15 градусів і сильний снігопад сунуть у ці області”: експерти про дощ