facebook

Все почнеться з грудня: українців попередили про глобальні зміни

Українцям розповіли, які зміни будуть у грудні


В Україні в грудні може змінитися курс долара, збільшаться ціни на деякі продукти, а також виникнуть проблеми в енергосистемі. Перший місяць зими може стати одним із найскладніших у поточному році для комунальних підприємств. Про те, чого чекати українцям у грудні 2023 року, пише obozrevatel.

Отже,курс долара залежить від НБУ, але причини для девальвації є

Керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій упевнений: зараз в Україні курс долара у грудні насамперед залежить від НБУ. Регулятор має достатньо ресурсів для того, щоб вийти на ринок і купуючи або продаючи долари нівелювати вплив інших факторів.

Ймовірно, вважає експерт, саме так і станеться у грудні. Причини для того, щоби долар подорожчав, але такого подорожчання не буде. НБУ декларує валютну стабільність як одне зі своїх першочергових завдань. У той же час, якщо курс різко подорожчає, це може спровокувати ажіотажний попит на тлі побоювань масштабних обстрілів та блекаутів у зимовий період.

“Грудень складний місяць для валютного ринку. У грудні йде суттєве зростання касових видатків бюджету, вони закривають усі платежі за довгостроковими проектами перед підрядниками, відповідно, на руках бізнесу з’являється багато гривні, а, відповідно, десь до кінця року зростає суттєво попит на валюту у бізнесу”, – розповідає Паращий.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Офіційний курс гривні станом на середину листопада становить 36,26 грн/$. У той же час, наприклад, Ощадбанк купує долар за 37,2 грн/$ і продає 37,9 грн/$. Паращій вважає, що Нацбанк може незначно “відпустити” курс долара. “Але ж ми знаємо, що він декларує однією з найважливіших своїх цілей – валютну стабільність. Тобто щоб курс не змінювався відчутно”, – додає Паращій.

В Україні повернуть податкові перевірки

Чи не найважливіша новина для бізнесу – у грудні припиняє дію мораторій на перевірки. Проте тимчасово до кінця наступного року перевірки діятимуть лише для певних категорій бізнесу. Як йдеться в роз’ясненні Мінфіну, перевірятимуть бізнес, який продає підакцизні товари (це алкоголь, цигарки, бензин). Також перевірки стосуватимуться азартних ігор. Під перевірки потраплять ті, хто надає фінансові чи платіжні послуги, іноземці, які мають підрозділи в Україні.

Спокійно можуть працювати платники єдиного податку першої та другої групи. Не перевірятимуть і тих, хто зареєстрований на тимчасово окупованій території. Йдеться про бізнес, який був змушений релокуватися із Херсонської, Донецької, Луганської, Запорізької областей.

Мораторію на перевірки зазвичай підтримують представники бізнесу. У той же час, повна заборона на перевірки має також і згубний вплив. Наприклад, через контрабанду, ухилення від оподаткування, схеми мінімізації бюджет не дотримується мільярдів доларів.

Що буде з комуналкою у грудні

Грудень – перший місяць зими. У цей період традиційно зростають суми у платіжках за газ чи централізоване опалення. Грудень 2023 року також стане місяцем, коли можливі масові відключення електроенергії. Є кілька сценаріїв, за яких українцям доведеться знову залишатися без електроенергії взимку. Перше: масові обстріли української енергосистеми Росією. У такому разі, незважаючи на всі спроби захистити об’єкти енергосистеми, частина їх буде пошкоджена.

Під час ремонтних робіт та балансування системи “Укренерго” буде змушене надати наказ скоротити споживання. Після цього енергетичні компанії у регіонах використовуватимуть графіки, які вже встигли розробити. Але навіть без обстрілів, можливо, через проблеми з генерацією Україні доведеться взимку або скорочувати споживання (обмежувати його), або імпортувати струм.

Докладно про те, якими можуть бути відключення електроенергії, вже докладно повідомлялося раніше. При цьому тарифи на електроенергію, газ, опалення та гарячу воду у грудні не змінюватимуться. Вартість комунальних тарифів зафіксована як мінімум до травня 2024 року. Тобто, ціни можуть підняти, але вже після завершення опалювального сезону.

Нові правила ввезення гуманітарної допомоги

Із грудня також зміняться правила ввезення гуманітарної допомоги до України. “Кабінет Міністрів України ухвалив постанову “Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах військового стану”. Згідно з постановою, змінюються правила ввезення та обліку гуманітарної допомоги, а інформація про неї буде оцифрована в автоматизованій системі”, – йдеться у повідомленні Мінсоцу.

Організації, які мають намір ввезти гуманітарну допомогу, зможуть зареєструватися/авторизуватися на платформі “Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги”. На ній можна сформувати та подати декларацію, якій автоматично буде присвоєно унікальний код. За цим кодом митники пропускатимуть вантаж.

Постановою також передбачено збереження декларативного принципу ввезення гуманітарної допомоги в умовах військового стану, а процес ввезення таких вантажів спрощений. Організації, які ввозять гуманітарну допомогу, надаватимуть публічні звіти після її розподілу. Крім того, ухвала скасовує гарантійні листи.

Що може подорожчати в Україні

Деніс Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, під час своєї прес-конференції заявив про те, що частина товарів може подорожчати взимку на 5-10%.< a i=2> Так, фактор сезонності вже почав впливати на ціни ряду продуктових позицій, зокрема на яйця, молочну продукцію, м’ясні вироби, овочеві культури.

“Фактично у нас з кінця серпня зросли ціни на молочну та м’ясну продукцію. Це зумовлено як логістикою, так і подорожчанням цін на паливно-мастильні матеріали, але також фактором закінчення сезонності крупного молока. Подорожчання може відбуватися до середини грудня, поки переробні підприємства матимуть зобов’язання за контрактами як на внутрішні, так і експортні ринки. Далі, можливо, частково ціна опускатиметься”, – зазначив він. Ціна на яйця триматиметься орієнтовно до середини весни, Поки не почнуть з’являтися пропозиції від домашніх господарств.

Загалом експерти не очікують ні на значну інфляцію, ні на різку девальвацію у грудні 2023-го. При цьому ситуація також залежатиме від того, чи Росія атакуватиме українську енергосистему і чи вдасться вдасться протистояти атакам ворога.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Все почнеться з грудня: українців попередили про глобальні зміни