facebook

“Пенсія зменшиться у частини українців”: громадян попередили про відчутні зміни у 2024 році

У 2024 році, попри війну, держава повністю виконуватиме свої соціальні зобов’язання. Зокрема, зарплати бюджетникам, соціальні виплати та пенсії – усе це збережеться. Крім того, деякі суми виплат зростуть. Зокрема, стануть вищими і пенсії. Проте частині українців пенсії скоротять.

Як інформує “biz.today.ua”, про це повідомила голова парламентського Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа.

Отже, наступного року вже з 1 січня в Україні зросте прожитковий мінімум, а відтак одразу зростуть максимальна та мінімальна пенсії, бо вони “прив’язані” до прожиткового мінімуму. Крім того, зросте мінімальна пенсія для 65-річних громадян, але вже з іншої причини. Річ у тім, що у громадян старше 65 років, які мають достатню кількість років страхового стажу (30/35 – жінки/чоловіки), пенсія не може бути нижчою за 40% від мінімальної зарплати. А в Україні якраз мінімалка також зросте з 1 січня. Отже й мінімальна пенсія 65-річних громадян буде вищою.

“Пенсії, зарплати лікарям і вчителям, соціальна допомога – це захищені статті видатків, усі вони зберігаються. Крім того, 1 березня планується також індексація пенсій. Загалом усі виплати, які люди отримують від держави, будуть індексуватися наступного року”, — зазначила Підласа.

У бюджеті також закладено видатки на покриття дефіциту Пенсійного фонду. Адже в ПФУ бракує власних надходжень на виплату пенсій, і тому доводиться щорічно закладати у бюджеті гроші на дотацію Пенсійному фонду.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Крім того, наступного року уряд має намір реформувати сам механізм індексації пенсій таким чином, щоб громадяни з малими пенсіями отримали більші підвищення, ніж ті, хто має більші пенсії.
Таким чином, більшість соціальних виплат наступного року зросте. Водночас, деяким громадянам пенсії буде знижено. Йдеться про колишніх чиновників, які отримують надвисокі виплати.

“Для чиновників, які вийшли на пенсію й отримують якісь астрономічні суми, ми плануємо зниження таких пенсій. Усе це робиться для того, щоб солідарна пенсійна система була більш справедливою”, – заявила народна обраниця.

Втім, яким конкретно чиновникам та з якими сумами знизять пенсії, Роксолана Підласа не повідомила. Також вона не вдавалась у деталі, який розмір пенсії депутати вважають “астрономічним”. Вона також не повідомила, чи радилися депутати з юристами, і наскільки законним може бути зниження пенсії, що вже була призначена.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Пенсія зменшиться у частини українців”: громадян попередили про відчутні зміни у 2024 році