facebook

Мобілізація в Україні: Рада хоче звільнити від призову ще одну категорію – кого торкнеться

В листопаді Верховна Рада України внесла законопроект, спрямований на внесення змін до статті закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Ініціатори цього законопроекту пропонують встановити особливий статус для волонтерів, який звільнятиме їх від призову на військову службу.

Про те, чи дійсно волонтери зможуть стати вільними від мобілізації, розповідає сайт РБК-Україна

У пояснювальній записці до законопроекту вказано, що волонтерська діяльність, як правило, є заняттям для громадян, які, хоча і військовозобов’язані за віком та формально за станом здоров’я, з різних причин не можуть фактично служити у військових підрозділах і виконувати бойові та інші завдання.

Варто відзначити, що багато волонтерів вирушають до зони бойових дій, де надають допомогу як захисникам, так і громадянам, постраждалим від військових подій. Однак, на жаль, їхню діяльність часто ускладнюють не завжди обґрунтовані рішення представників ТЦК і СП.

На волонтерів часто припадає “атака” не лише від ворога, а й від представників військових комісаріатів. Волонтери вкладають великий труд та ресурси в надання реальної допомоги державі і владі в розв’язанні важливих завдань, які, на жаль, часто залишаються невирішеними через обмежені бюджетні можливості.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У випадку прийняття закону, громадяни України військовозобов’язаного віку та стану, які працюють (не менше 0,75 ставки) або займаються підприємницькою діяльністю та одночасно займаються офіційною волонтерською діяльністю, будуть винятковими від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період

Обов’язковим буде входження до Реєстру волонтерів, мати посвідчення волонтера затвердженого зразка, і документи, що підтвердять волонтерську діяльність.

Хто не буде призиватись:

громадяни, які зайняті в органах державної влади, на критично важливих підприємствах та організаціях;
громадяни, які ВВК визнала непридатними для служби зі стану здоров’я або віком;
громадяни, які надають догляд за особами з інвалідністю чи інвалідами;
батьки, у яких є троє чи більше неповнолітніх дітей, або які виховують дитину з інвалідністю;
батьки-одиначки та самотні матері, що виховують неповнолітню дитину;
громадяни, які мають статус опікунів та прийомних батьків неповнолітньої дитини;

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Мобілізація в Україні: Рада хоче звільнити від призову ще одну категорію – кого торкнеться