facebook

Як правильно варити бануш: рецепти у фото та відео

Кукурудзяна каша з якої готують бануш – надзвичайно корисна для здоров’я. Її радять включати в раціон харчування як низькокалорійну страву. Кукурудзяна каша багата на амінокислоти, вітаміни, кремній та клітковину. Цінність корисної страви відзначена різними народами по всьому світу. Особливо популярною крупа є на Закарпатті, де варять бануш, який є неабияк популярний в карпатських краях.

Як варити бануш: рецепт приготування в мультиварці, на воді і на молоці

Справжній бануш готується на вогнищі, від чого має собливий аромат, однак сьогодні господині готують цю страву вдома. Під незвичною назвою ховається традиційна закарпатська страва. Подають бануш зі шкварками, грибами і бринзою.

У минулому кукурудзяна каша вважалася для бідняків, адже в запасі у них завжди було кукурудзяне борошно, сметана, адже в кожній родині була своя корова, відтак, і молочні продукти.

Рецепт закарпатського бануша з бринзою

як варити бануш
Рецепт приготування бануша

Інгредієнти:
– склянка кукурудзяного борошна або крупи;
– півсклянки води;
– 1,5 склянки сметани (обов’язково домашньої);
– 170 г бринзи;
– зелень.

Рецепт приготування:

1. Сметану налити в казанок і розвести водою, трішки посолити і довести до кипіння.

2. Тоді тонкою цівкою всипати борошно і постійно помішувати дерев’яною ложкою для того, аби каша загусла. Готовий бануш повинен відставати від стінок посуду, а на поверхні повинні з’явитися жирні крапельки масла.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

3. Страву бажано подавати у глиняних горщиках або піалах, посипавши зеленню.

Рецепт бануша з гарбузом в мультиварці

Інгредієнти:
– 100 г кукурудзяної крупи;
– 160 мл молока;
– 50 г гарбуза;
– 1 ст. ложка цукру;
– 20 г вершкового масла;
– сіль.

Рецепт приготування: 

1. Нарізати гарбуз невеликими кубиками.

2. У мультиварку додати крупу, цукор, сіль та молоко. Вибрати опцію “молочна каша”. Приготування каші становитиме 30 хвилин.

Читайте також: Як приготувати аджику: прості рецепти на зиму без варіння

3. Приготовану кашу з гарбузом, перед тим, як подати до столу – заправити вершковим маслом.

Рецепт бануша з грибами

як зварити бануш
Як правильно зварити бануш: рецепт

Інгредієнти:
– 250 г кукурудзяного борошна;
– 800 мл сметани або густих вершків;
– 200 мл води;
– 200 г грибів;
– 80 г масла (рослинна);
– 05 ч. л. солі.

Рецепт приготування:

1. Гриби помити, дрібно порізати та обсмажити на маленькому вогні.

2. У кастрюлю вилити сметану або вершки та довести до кипіння. Після чого вогонь скрутити до мінімуму, однак сметана повинна злегка продовжувати кипіти.

3. Тоненькою цівкою всипати кукурудзяне борошно в киплячу сметану чи вершки, помішуючи дерев’яною лопаткою.

4. Не перестаючи помішувати, бануш посолити і варити до 5 хвилин.

5. Кастрюлю зняти з вогню, коли на поверхню виступить масло. Отриману суміш залити в горщик, додати грибну піджарку, бануш поставити в духовку ще на 10 хвилин, доводячи страву до готовності.

Дивіться відео як приготувати бануш по-гуцульськи:

Дивіться як приготувати бануш у мультиварці:

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як правильно варити бануш: рецепти у фото та відео