facebook

Посилення мобілізації: ухвалено рішення про нечувані розширення прав ТЦК

Що відомо

Чи можуть представники ТЦК перевіряти документи та особисті речі
Стало відомо, що на території двох громад було оголошено про додаткові заходи воєнного стану. Мова йде про обмеження руху, перевірку документів та особових речей. Адвокат Марина Бекало відповіла на питання видання ТСН чи правомірно, що працівники ТЦК здійснюватимуть такі заходи.

На території Синельниківської міської ради та Новоолександрівської громади Дніпровського району було видано накази про посилення заходів мобілізації. Відповідні моменти опубліковані на офіційних сайтах місцевих органів.

Зокрема передбачено обмежений режим заїзду та виїзду на ці території, перевірка документів та особистих речей осіб, які перебувають на цій території.

Адвокат Мирина Бекало прокоментувала ці накази та пояснила наскільки законно, якщо такі дії будуть здійснювати представники ТЦК.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вона зазначила, що введення таких змін можливе, проте самостійно працівники ТЦК не можуть здійснювати такі заходи, бо таких повноважень не передбачено за ТЦК.

Отже, обмеження пересування, перевірка документів та особистих речей можлива за умови, якщо це здійснюється уповноваженими на це органами.

“Тобто здійснювати перевірку документів у громадян мають виключно службові особи Нацполіції, Нацгвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та ЗСУ, які мають бути визначені наказом коменданта”, – розповіла Марина Бекало.

А також вона зазначила, що ТЦК не належати до цього переліку уповноважених органів.

Крім того, уповноважені органи не можуть перевіряти у першого пересічного документи або особисті речі. Для цього необхідна низка підстав, встановлених постановою КМУ від 23 лютого 2022 року № 154.

До цих підстав відносяться:

зовнішні ознаки особи того, що особа перебуває у розшуку;
у разі, якщо є підозра, що особа хоче вчинити правопорушення;
особа перебуває у місці скоєння злочину чи адміністративного правопорушення;
має зброю, боєприпаси, наркотичні засоби
у разі порушення заборон, встановлених на певній території.
А отже, представники ТЦК самостійно не можуть здійснювати заходи з перевірки особистих речей, документів та здійснення інших обмежувальних дій, а лише у супроводі представників правоохоронних органів, які призначені відповідним наказом військової адміністрації.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Посилення мобілізації: ухвалено рішення про нечувані розширення прав ТЦК