facebook

Штрафу не буде: коли водій може відмовитись пред’являти поліції документи

В Україні водії, як правило, сприймають вимоги поліції як обов’язкові до виконання, навіть якщо вони є незаконними. Хтось не хоче конфліктувати із правоохоронцями, хтось просто не знає своїх прав. Зокрема мало хто знає, що існують випадки, коли водій може навіть відмовитися показувати патрульному свої документи і йому за це нічого не буде.

Про такий випадок пише «Дорожній адвокат». Один із водіїв був зупинений поліцією, інспектори вимагали від нього пред’явити посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Патрульний назвав причиною зупинки автомобіля порушення правил дорожнього руху, але пред’являти докази цього порушення за вимогою водія не став. Чоловік же заявив, що не покаже документів, допоки поліція не підтвердить йому обґрунтованість пред’явлених претензій.

У результаті водія оштрафували за ч.1 ст.126 КУпАП. Він із покаранням не погодився, звернувся до суду і мав рацію. У судовому засіданні з’ясувалося, що патрульні не мали доказів його провини в порушенні ПДР. Відповідно, зупинка транспортного засобу була безпричинною, а вимога пред’явити документи — неправомірною. У результаті суд скасував штраф та закрив справу.

Таким чином, це вкотре підтверджує, що вимагати від водія документи поліцейські можуть лише, якщо зупинили автомобіль відповідно до вимог закону. Якщо йдеться про безпричинну зупинку або відсутність у інспекторів доказів порушень правил дорожнього руху, то автомобіліст має право відмовитися показувати права та безперешкодно продовжити рух.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Штрафу не буде: коли водій може відмовитись пред’являти поліції документи