facebook

“Пенсія без стажу”: кому та в якому розмірі тепер нараховують виплати в Україні

Українці мають право на пенсію за наявності страхового стажу. Громадяни, які його не накопичили або він недостатній, можуть розраховувати на соціальну допомогу. Стало відомо, кому та в якому розмірі нараховують таку виплату.

Як інформує “Today.ua”, наявність страхового стажу – обов’язкова умова виходу пенсію після досягнення пенсійного віку. Це роки, протягом яких роботодавець робив за працівника страхові внески. Якщо йдеться про ФОП, вони мають самостійно сплачувати податки.

Літні громадяни без страхового стажу можуть претендувати на соціальну допомогу, яку у народі називають соціальною пенсією за віком.

За наявності 15 років стажу українець може оформити допомогу, звернувшись до органів соціального захисту за місцем фактичного проживання чи реєстрації. При собі потрібно мати наступні документи:

паспорт та ІПН;

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

довідка про страховий стаж (видається до ПФУ на запит);

право на доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за півроку перед місяцем звернення за допомогою;

заява.

Якщо українець не накопичив і 15 років страхового стажу, для нього передбачено соціальну допомогу. Її розмір – це різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність у 2361 грн, та сукупним середньомісячним доходом сім’ї з розрахунку на особу за шість місяців до звернення. Виплата не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що дорівнює 3028 грн.

Однак важливо враховувати ще один момент. Так звана соціальна пенсія перераховується кожні шість місяців – знову враховується середньомісячний сукупний дохід сім’ї та можливі майнові зміни.

Як оформити пенсію у 2024 році

Цього року, щоб вийти на пенсію у 60-річному віці, потрібно накопичити від 31 року страхового стажу. За наявності 21-річного стажу пенсію передбачено з 63-річного віку. Якщо стаж від 15 років, можна стати пенсіонерів у 65 років. Тривалість страхового стажу для виходу на пенсію з кожним роком збільшуватиметься – до 2028 року.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Пенсія без стажу”: кому та в якому розмірі тепер нараховують виплати в Україні