facebook

Штрафують і навіть забирають права: водіям розповіли про незаконність популярного «порушення»

Тріщини на лобовому склі не є рідкістю на автомобілях в Україні. Отримати незначне пошкодження можна в будь-який момент через щебінь або інше дрібне сміття на дорозі, що вискакує з-під коліс їдучого попереду транспортного засобу. Більшість автомобілістів не звертають на проблему уваги, поки вона не набуде загрозливого характеру. Але через неї можна нарватися на неприємності з поліцією.

Юристи попереджають, що патрульні в Україні люблять притягувати до адміністративної відповідальності власників машин з тріснувшим лобовим склом за ч.1 ст.121 КУпАП, розглядаючи вказане явище як експлуатацію транспорту з технічною несправністю. І справді, за пунктом 6.8.5 ДСТУ 3649:2010, на вітровому склі не повинно бути сколів чи тріщин у зоні роботи склоочисників. Однак пункт 31.3 ПДР, в якому наведено вичерпні випадки, коли заборонено керувати автомобілем, подібне порушення не передбачає.

Таким чином, будь-який штраф водія за керування автомобілем із тріщиною на лобовому склі за ст.121 КУпАП є неправомірним. Якщо поліція все ж таки припустилася помилки і виписала протокол, його слід оскаржити в суді, щоб не платити незаконний штраф. Якщо ж комусь здається, що легше заплатити, аніж бігати судами, то варто подумати про те, що при повторному «порушенні» водія вже можуть не лише оштрафувати, а й відібрати права.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Штрафують і навіть забирають права: водіям розповіли про незаконність популярного «порушення»