facebook

Від 340 грн до 70 тисяч: в українців ноги віднімаються від нових штрафів із Податкової

Детальна інформація

Щоб уникнути штрафів від податкової служби у 2024 році, ФОПам необхідно добре розуміти ситуації, коли на них може бути застосована фінансова відповідальність, пише informator.ua.

Один із семи штрафів, про які ФОПам варто знати, становить 71 000 гривень і застосовується до неоформлених працівників. Цю інформацію детально розкрив експерт 23 лютого.

Михайло Смокович, податковий консультант, пояснив найбільш поширені та болючі штрафи для підприємців у сфері оподаткування цього року.

Наприклад, за несвоєчасну подачу податкової звітності або несвоєчасну сплату податків штраф може складати 340 гривень. Особливість полягає в тому, що цей штраф може бути нарахований через 2-3 роки.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Якщо ви помітили, що подали звітність не вчасно, краще самостійно сплатити 340 гривень на рахунок. Або просто слідкуйте за станом розрахунків з бюджетом у кабінеті платника хоча б раз на квартал, щоб уникнути цього штрафу”, — радить Смокович.

Для ФОПів І та ІІ груп за несвоєчасну сплату єдиного податку штраф становить 50% від суми боргу. Рекомендується сплачувати за три дні до крайнього терміну, оскільки за борг по сплаті штрафу податкова може зняти ФОПа з єдиного податку, якщо цей борг перебуває протягом двох кварталів.

Для ФОПів ІІІ групи штраф за несвоєчасну сплату ЄП становить 5%, якщо борг погашено протягом 30 днів, і 10%, якщо пізніше.

За невикористання реєстратора розрахункових операцій (РРО) передбачено один із найвищих штрафів. Якщо не видано фіскальні чеки або не зареєстровано їх, або не використано касові апарати, штраф складе 100% за перше порушення та 150% за наступне.

Штраф за необлік товарних залишків становить 100%. Облік повинні вести підприємці, які торгують ризиковими товарами, такими як технічно складні побутові товари, ювелірні вироби, медичні товари та підакцизні.

Для інших груп товарів передбачено штраф за некоректне ведення первинної документації у розмірі 1020 гривень.

Штраф за неоформлених працівників становить 10 мінімальних заробітних плат, що на сьогодні дорівнює 71 000 гривень. Проте, у разі першого порушення податкова може видати лише попередження.

Штраф за здійснення підприємницької діяльності без оформлення ФОП становить від 1000 до 2000 неоподаткованих мінімумів громадян (17000-34000 гривень) з конфіскацією виробленої продукції, інструментів, сировини та грошей. У випадку отримання доходів у великому розмірі штраф може становити від 2000 до 5000 неоподаткованих мінімумів громадян, що дорівнює до 85 000 гривень.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Від 340 грн до 70 тисяч: в українців ноги віднімаються від нових штрафів із Податкової