facebook

Повернення до фіксованого курсу: у НБУ заговорили про долю долара та євро

Подробиці

У Нацбанку зробили важливу заяву про курс іноземних валют
Україні вдалося стабілізувати валютний ринок, що дозволило відійти від фіксації курсу гривні до долара. Однак до переходу до другого етапу лібералізації країна ще не готова – необхідні умови для цього все ще формуються, заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

За його словами, пом’якшення обмежень та відчутне зниження облікової ставки за останні 9 місяців підтримують відновлення економіки.

“Незважаючи на повномасштабне вторгнення та безперервні терористичні атаки росіян, українська фінансова система безперебійно працює. Як результат, у 2023 році економіка повернулася до відновлення. Крім збереження макрофінансової стійкості, цьому сприяла висока адаптивність українського бізнесу та населення, м’яка фіскальна політика і значні”. – зазначив Миколайчук.

При цьому він наголосив: досягнуті результати дозволили НБУ перейти до зниження облікової ставки. А також:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

ввести режим керованої гнучкості курсу;
пом’якшувати валютні обмеження.
Однак необхідні умови для переходу системи до другого етапу лібералізації ринку, за його словами, лише формуються. “НБУ вже реалізував більшу частину заходів першого етапу Дорожньої картки пом’якшення валютних обмежень. Передумови для переходу до другого етапу ще формуються”, – резюмував він.

Ніколайчук наголошував: НБУ не повертатиме фіксований курс долара і додав, що від цієї практики відійшли свідомо – коли було сформовано належні для цього передумови.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Повернення до фіксованого курсу: у НБУ заговорили про долю долара та євро