facebook

В Україні пенсіонери з категорії ВПО залишилися без пенсій у квітні: що сталося і як поновити виплати

Пенсіонерів ВПО залишили без засобів виживання
Ідентифікація, яку пенсіонери з категорії ВПО проходили у відділеннях “Ощадбанку” до 31 березня, не спрацювала, що призвело до того, що літнім людям потрібно особисто звертатися до відділень ПФУ

Українські пенсіонери з категорії внутрішньо-переміщених осіб залишилися без пенсій у квітні цього року. Як пояснюють у відділеннях Пенсійного фонду Києва, ідентифікація, яку пенсіонери ВПО повинні були проходити у відділеннях “Ощадбанку” до 31 березня не спрацювала (або спрацювала не у всіх), тому тепер літніх людей особисто чекають у відділеннях ПФУ задля проходження всіх необхідних процедур і переподачі/заповнення документів. Звісно, що через цей “збій у системі” на поновлення виплат бабусі і дідусі можуть цього місяця вже не дочекатися.

Інформатор розбирався, як і чому так вийшло, що ВПО залишили і без соцвиплат (з 1 березня виплати припинили), і тепер вже – без пенсій. На питання до співробітників ПФУ – як і на що жити, сплачувати аренду і комунальні – у пенсійних відділеннях розводять руками, мовляв, казали про “переоблік” з січня і взагалі “такі явки потрібно проходити кожні півроку, якщо ви не знали”. Але насправді, цього місяця ПФУ порушили не одне власне встановлене правило. Розберемо всі проблеми, з якими довелося і ще доведеться зустрітись пенсіонерам ВПО по черзі.

Ідентифікація до 31 березня: що не так з цією вимогою
За декілька років повномасштабної війни з Росією всі соціальні і пенсійні картки ВПО (навіть з 2014 року) подовжували автоматично, зважаючи на умови військового часу тощо. Тільки цього року з’явилися нововведення. З офіційної інформації, яка повідомлялась на сторінках Пенсійного фонду України у соцмережах пенсіонери ВПО дізналися про необхідність пройти фізичну ідентифікацію для тих, хто став ВПО до 24 лютого 2022 року. Тож, зважаючи на те, що під час війни частина українців не може фізично відвідати відділення банку чи Пенсійного фонду, інструментарій фізичної ідентифікаціх навіть розширили, що мало б дозволяти пройти процедуру віддалено (через вебпортал).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Те саме оголошення від ПФУ про обов’язкову ідентифікацію
Але по факту – ніяк інакше, окрім як власне прийти до відділення ПФУ вашого району пройти цю ідентифікацію було неможливо (для цього з собою обов’язково треба мати весь пакет документів: паспорт, ІНН, довідку переселенця і ще бажано електронну виписку карткового рахунку “Ощадбанку”, на який здійснюється зарахування пенсій). І ось в чому проблеми:

Ідентифікація стосується всіх пенсіонерів ВПО, а не тільки тих, хто став ВПО до 24 лютого 2022 року. Пенсіонери ВПО, які оновили свої довідки ВПО вже після початку війни у 2022 році, також не отримали пенсію.
Пройти процедуру віддалено через відділення АТ “Ощадбанк” – не спрацювало. Багато хто з пенсіонерів ВПО, які проходили процедуру у цей спосіб, залишилися без грошей. І тут вже пояснюють, що наче це все потрібно було зробити до 15 березня, а не до 31-го, як зазначалося в анонсі.
Через особистий кабінет на вебпорталі електроних послуг Пенсійного фонду України це також неможливо зробити, бо реєстрація потребує коду заяви (яку пенсіонер має отримати у відділеннях ПФУ особисто). Або “Дія. Підпис”, що у певної категорії пенсіонерів ВПО також може не бути. Бо вдома банально немає комп’ютерів з доступом до інтернету чи смартфонів.

Можна було б зробити ідентифікацію за номером телефонів дистанційно, залучивши до процесу інспекторів ПФУ, але навіть дізнатися інформацію наразі неможливо. Єдиний телефон, який працює – це телефон гарячої лінії 0800500680, на який неможливо додзвонитися. Міські і інші телефони – або не працюють або взагалі “не існують”.
Нових оголошень про те, що пенсіонерам (які не отримали у квітні пенсію – ред.) вже зараз треба йти до відділень ПФУ і проходити ідентифікацію – немає. Але ті свідомі громадяни, які отримують пенсію з початку місяця (нагадаємо, що розрахунковий період нарахування пенсій – з 4 по 25 число кожного місяця – ред.) вже отримують талончик у черзі під номером 377. Це середній показник по Дарницькому районному відділенню Києва на день. Десь може бути більше – десь менше.

Що говорять пенсіонери?
Звісно, така система перевірок пенсіонерів ВПО за своєю суттю є дещо принизливою для людей, які і так вже втратили все, але повинні доказувати державі, що вони існують, не порушують законів, не їздять на окуповані території тощо. Щодо того, що ідентифікація в “Ощадбанку” не спрацювала, людина також може не одразу здогадатися, і не одразу звернеться до ПФУ. На запитання журналістів, що може це в першу чергу мінус у комунікації держустанов, які про це мали б інформувати заздалегідь і з акцентом на персональне звернення до ПФУ, пенсіонер Ігор з Донеччини відповідає, що “ви надто гарно думаєте про “слуг” зовсім іншого народу стосовно наслідків якихось комунікаційних недоопрацювань”.

“Це чергова ланка геноциду українського народу і, в першу чергу, літніх людей” – обурюються інші.

Дійсно, коли звертаєшся до відділення ПФУ з питанням про неотримання пенсії, то перше питання, яке задають інспектори установи літнім людям: “Ви ВПО?”. Це говорить про те, що звернень багато і проблема не поодинока.

На вид інтелігентний чоловік похилого віку навіть згадав фразу професора Преораженського з “Собачого серця” Булгакова співвідносно до цієї ситуації з пенсіями. Каже, що Швондери з часом не змінюються.

“Як там у класика було, пом’ятаєте: “Щоб це була така бумажка, при наявності якої ніяких питань би не виникало, остаточна бумажка”. Так і у нас – купа папірців, а потрібні ще документи і ще підтвердження. І перевіркам цим немає кінця-краю…”, – сказав сивочолий чоловік-переселенець.

Хтось згадує, як декілька років тому влада вже прокручувала цей “трюк з пенсіями”. І тоді ситуація була ще гіршою. А зараз вона просто повторюється.

“Десь у вересні раптом не надходить пенсія. Через пару тижнів не дочекавшись йду у відділення. А там повідомляють, що це через те, що прийшли якісь списки осіб з СБУ, які перебувають на окупованих територіях. На заперечення, що з підконтрольної території України не виїжджав і взагалі там ледь не в розстрільних списках (до того ж, всі телефони пенсіонерів є в базі, і можна було б викликати персонально через це питання) – сказали звертатись до Київського центрального відділення ПФУ. Поїхав туди – написав заяву, і мені пообіцяли розібратися. Наступного місяця отримав листа, що мою заяву отримано, розглянуто і найближчим часом мені повернуть заборгованість. Але ще 2 місяці пенсії не було, а борг повернули тільки через 2 роки. У квітні цього року ситуація повторюється, але зараз я ще не з’ясовував причину. Затримка вже тиждень”, – розповідає нам пенсіонер з Горлівки (місто окуповане з 2014 року – ред).

Чоловік каже, що намагався зателефонувати за телефоном Дарницького відділення ПФУ, який вказаний у пошуковику, але коли набрав, то йому відповіли, що “даного номеру телефону не існує”, а по іншому номеру “якийсь злий дядька кричить: Це номер адміністрації Дарницького району, а не пенсійний”, і кидає слухавку”.

В центральному відділенні була бабуся яка плакала: “Мені 80 год, що мені робить, за що мені жити, їсти, купляти ліки?…”. Її подальша доля нам не відома.

Ще пенсіонери ВПО пригадують, як років 6 тому багато людей подавали в суд на ПФУ і вигравали, але ПФУ не виконували рішення судів з мотивацією “нема коштів, бо вони не закладені в бюджет”. А вже перед президентськими виборами ситуація вирішилася дивним чином.

“Порошенко, ймовірно, вирішив тоді задобрити ошуканих дідусів і бабусів за принципом – “щоб зробити людину щасливою – треба спочатку зробити їй погано, а потім – так, як було”, – сміються пенсіонери і тільки плечима знизують на знак недорозуміння.

У соцмережах також вже повідомляють про проблему. Так, користувач з ніком Євген Журавський пише про знайомих, які залишилися без пенсії в квітні. Він звинувачує в цьому владу.

“Вперше за роки незалежності кілька моїх знайомих пенсіонерів не отримали у строк пенсії. Зе-влада економить на найбідніших!”, – обурився він.

Цікаво, що про ймовірні затримки держвиплат (пенсій, зарплат і т.ін) дійсно повідомлялося ще з грудня 2023 року. Але тоді такі заяви йшли у контексті затримки фінансування України в умовах війни. Зокрема, про те, що доведеться затримати пенсії десяти мільйонам пенсіонерів, заробітну плату 1,4 мільйона вчителів та 500 тисячам держслужбовців, якщо Захід не надасть фінансову допомогу, заявляла міністр економіки Юлія Свіріденко.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні пенсіонери з категорії ВПО залишилися без пенсій у квітні: що сталося і як поновити виплати