facebook

В майбутньому фрілансери відіграватимуть все більшу роль в розвитку економіки: 5 наслідків

Робочий день з графіком “від 9 до 6” скоро зникне. Але що означатиме для економіки більш незалежна робоча сила?

В економіці майбутнього вже не буде стабільних робочих місць, однак у нас з’явиться шанс заробляти більше. Звичний підхід до роботи вмирає. До 2040 року американську економіку неможливо буде впізнати — стверджують у новій доповіді Інституту Рузвельта й Фонду Кауфмана.

Ми вже бачимо ознаки змін, що наближаються: відповідно до опитування Edelman Berland, фрілансери зараз складають 35% американських працівників. Це 53 млн. людей. За наступні 25 років пришвидшиться фундаментальний перехід до підприємницької економіки, основаній на роботі незалежних підрядників і peer-to-peer роботі людей на платформах на кшталт TaskRabbit.

Традиційні види зайнятості зникають, і ми ще застанемо хвороби росту нової економіки. “Це створить серйозне напруження для бюджету, — говорить Дейн Стенглер, віце-президент із досліджень і політики у Фонді Кауфмана. — Ми вибудували всі соціальні програми, від пенсій до охорони здоров’я, навколо ідеї стабільної роботи”.

Доповідь, що базується на висновках 30 економістів, спеціалістів із технологій, політиків і підприємців, зосереджено на чотирьох основних темах: майбутнє праці, майбутнє технологій, майбутнє підприємництва та майбутнє нерівності. Ось п’ять змін, яких варто очікувати економіці “завтрашнього дня”.

1. Робота складатиметься з багатьох “короткотермінових” завдань

Колись постійна робота означала для американців безпеку та успіх. Однак після рецесії уявлення про те, що хороша робота — наріжний камінь “якісної економіки”, виявилося неправильним. Люди зрозуміли, що хороша робота — не завжди стабільна.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

До 2040 року ринок праці спиратиметься на обмежені за часом завдання, на підприємництво, а кар’єра будуватиметься через портфоліо. Замість щоденної роботи, яка складається приблизно з однакових зобов’язань, “кар’єра полягатиме в тисячах короткотермінових завданнях, що будуть розкидані впродовж усього життя”, — стверджується в доповіді. Ці завдання можуть бути розраховані на кілька днів чи навіть років, і люди стануть працівниками у власних фірмах. Тому 2040 року основний ріст робочих місць забезпечить малий бізнес.

2. З’являться нові платформи, що знижуватимуть економічний ризик

У міру того як традиційна робота — зі страхуванням, плануванням пенсій, утримуванням податків — зникатиме, ми будемо бачити все більше нових платформ та інститутів, які допомагатимуть працівника і їх сім’ям впоратися з непередбачуваними обставинами й знижувати ризики. Такі платформи задовольнятимуть три категорії потреб:

  • Нові засоби маркетингу й продаж товарів та послуг — як-от Etsy допомагає збувати товари ручної роботи.
  • Здатність дізнаватися про нові можливості й завдання, отримувати ці завдання і збирати платню, а також задовольняти потреби на кшталт медичного обслуговування, страхування, пенсії, турботи про дітей та осіб похилого віку.
  • Навчальні програми для працівників, які допомагатимуть їм виходити на ширший ринок.

3. Усе більше рекрутингових агентств шукатимуть стандартних працівників

Раніше агентства з пошуків талантів шукали переважно артистів і спортсменів, відбирали зірок, а в економіці майбутнього рекрутингові й хедхантингві контори почнуть грати більш серйозну роль у житті звичайних професіоналів, які мають намір розвивати свою кар’єру. У доповіді стверджується: “Зовсім інакший характер роботи й робочих місць у новій економіці вимагатиме й не бачених раніше платформ організації кар’єри”.

4. Ріст малого бізнесу спричинить ріст зарплат

Розвиток самозайнятості неминуче підніме заробіток. Водночас старше покоління йтиме на пенсію, народжуваність спаде, а пропозиції на ринку праці будуть скорочуватися. Це також зробить свій внесок у ріст зарплат. І хоча імміграція може частково задовольнити запит на нових працівників, у доповіді відзначається, що цей фактор не затримає ріст платні.

5. Кожен несе відповідальність за власний успіх

Так, ви зможете позбутися роботодавця, який недоплачує, однак це також означатиме, що кар’єрний успіх залежатиме лише від вас. У доповіді вказано: “Зокрема, працівники будуть змушені постійно думати про свої наступні завдання, про навики, необхідні для їх виконання, і про освіту та досвід“.

Уже не існуватиме конкретних правил чи кар’єрних сходів, що гарантуватимуть успіх. Працівникам доведеться стати більш умілими та моторними, аніж їхні попередники, оскільки саме життя буде складнішим.

Щоб досягти успіху, людям потрібно буде мислити як підприємці та планувати життя відповідно: постійно “продавати” себе, самостійно формулювати галузь своєї роботи та спеціалізації, здобувати освіту для майбутніх завдань.

В економіці майбутнього робота може бути прибутковішою та більш осмисленою, але уявлення про те, що на вас чекає професійна винагорода за лояльність компанії, зникне назавжди.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В майбутньому фрілансери відіграватимуть все більшу роль в розвитку економіки: 5 наслідків