facebook

Платне навчання у школі та штрафи за прогули: батьки оніміли від планів зі шкільної реформи

Що пропонують

Вчителі в українських школах не мають належного впливу, а учням потрібно виписувати штрафи за поведінку
Питання реформування сфери шкільної освіти і так турбує багатьох батьків. Але з’явилася ще одна думка, згідно з якою у школах необхідно запровадити систему штрафів за прогули та погану поведінку. Про це пише OBOZ.UA.

Екс-керівник Українського центру оцінювання якості освіти та доктор педагогічних наук Ігор Лікарчук упевнений, що зараз в українських школах вчителі сприймаються без поваги з боку учнів та педагоги не мають того впливу на школярів, який був ранішим.

У зв’язку з цим він пропонує запровадити систему адміністративних покарань для школярів, щоб їхня поведінка відповідала правилам цивілізованого суспільства. За його словами, безкоштовне “соціальне благо” для неповнолітніх українців перетворилося на посміховисько.

“Глибоко переконаний, що запровадження практики штрафів актуальне. Безкоштовне навчання як соціальне благо і виняткову можливість ми перетворили на посміховисько, дешеве шоу, на яке відвідувачі здебільшого йдуть тому, що так потрібно для когось, але не для них. Більше того., під час “шоу” вони можуть дозволити собі поведінку, яка не може бути прийнята у цивілізованому суспільстві.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Також колишній керівник Українського центру оцінювання якості освіти додав, що система штрафів дозволить покращити мотивацію для школярів та посилить ефективність роботи вчителів. Крім того, Лікарчук пропонує запровадити і заборону на здобуття середньої освіти для школярів, якщо вони поводяться неналежним чином.

Ігор Лікарчук упевнений, що суспільство може неоднозначно сприйняти такі зміни, тим більше що вони можуть суперечити конституційним правам.

“Не важливо: позбавляти на час чи назавжди. Але це буде порушенням конституційних прав громадянина і навряд чи сприйметься позитивно у суспільстві, що загальноосвітня школа поступово перетворюється на заклад соціального забезпечення, в якому мають нагодувати, розважити, дати притулок на якийсь період дня… І у короткі проміжки між цим усім – якось і чогось навчити”, – вважає Ігор Лікарчук.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Платне навчання у школі та штрафи за прогули: батьки оніміли від планів зі шкільної реформи