facebook

Штрафи та в’язниця: що тепер чекає чи не кожного чоловіка в Україні

Як покарають ухилянтів

Ухилянтів покарають не лише штрафами, а й кримінальною відповідальністю
Військовозобов’язані українці, які мають намір уникнути мобілізації, повинні знати, що на них чекає за ухилення від військової служби. Вже зараз влада взяла курс на посилення покарань для таких громадян, і, крім збільшених штрафів, з’являється дедалі більше кримінальних справ за фактом ухилення. Про це пише телеграм-канал hromadський.

Ухилянти від мобілізації в Україні згідно із законодавством можуть понести як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. Адміністративна відповідальність настає протягом трьох місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше одного року з моменту його скоєння за таких порушень:

Порушення правил військового обліку (ст. 210 Кодексу про адмінправопорушення);
порушення законодавства про оборону та мобілізацію (ст. 210-1 КУпАП).
Якщо розглянути на конкретних прикладах, то збільшені у п’ять разів штрафи випишуть за відмову від повістки без законних підстав, неявку до ТЦК для уточнення даних, замовчування про зміну місця проживання, отримання документів про освіту та подібні зміни, а також у випадках, коли військовозобов’язаний громадянин взагалі перебував на військовому обліку.

Під час дії військового стану штрафи за такі порушення будуть:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Від 17 тисяч до 25,5 тисяч грн для фізосіб (за ст. 210-210-1);
від 34 тисяч до 59,5 тисяч грн для посадових та юридичних осіб (ст. 210-1).
Також в Україні запровадять заочні штрафи, які виписуватимуть представники ТЦК, не складаючи протоколу.

Передбачаються зміни у повноваженнях працівників поліції. Їм нададуть право затримання громадян, які не з’явилися за повісткою, на строк до трьох діб та доставлятимуть до відділення чи ТЦК. У випадках неможливості затримання через 15 днів буде надіслано вимогу, яка передує позову до суду. Позов надсилатиметься ТЦК і вимагатиме тимчасового обмеження права водити автомобіль порушнику.

У випадках коли адміністративне покарання буде накладено не вперше, воно може розцінюватися як кримінальний злочин. Кримінальна відповідальність може виникнути вже тоді, коли громадянин не реагує на повістки після оновлення даних та проходження ВЛК.

Юрист Володимир Романчук повідомив, що таке порушення підпадає під найпопулярнішу під час воєнного стану статтю 336 Кримінального кодексу, за якою слідує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

“Якщо ти, наприклад, оновив дані, пройшов ВЛК, і тобі дають повістку на відправлення (тобто ти вже військовослужбовець, який має прибути до пункту розподілу) – у разі невиконання цього обов’язку ти вже підпадаєш під статтю 336 Кримінального кодексу”, – зазначає юрист.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Штрафи та в’язниця: що тепер чекає чи не кожного чоловіка в Україні