facebook

Бронь для мешканців сіл та райцентрів: у Кабміні нарешті одумалися – як оформити

Подробиці

У Кабміні нарешті одумалися – як оформити бронь для мешканців сіл та райцентрів
Нарешті в Кабміні задумалися над помилками, яких припустили в законі про мобілізацію та бронювання для мешканців сіл та райцентрів й вирішили все виправити. Анатолій Косован, керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group, пояснив, як невведення вплинуть безпосередньо на аграрія.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» наробив багато шуму, бо питання: «кому сіяти, а потім збирати?» є завжди актуальним.

Що змінилось у бронюванні працівників для агропідприємств
Анатолій Косован, зазначив, що для агробізнесу змін у бронюванні працівників небагато. Вони торкнулися зокрема компаній, які визначені критичними для економіки. Також законом тепер дозволено компаніям бронювати своїх бенефіціарів, однак конкретний порядок бронювання ще не розроблений Кабінетом Міністрів України. Наразі незрозуміло, чи ці бенефіціари будуть входити у 50% відведеної квоти на бронювання чи вони будуть йти окремо.

Ще однією зміною стала передача функції бронювання від Генштабу до Міністерства оборони. Це рішення прийнято в надії пришвидшити процеси, але поки що незрозуміло, наскільки це принесе користь.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Помилки при подачі списків на бронювання: неврахування дефіцитних посад і перевищення квоти
Анатолій Косован також розповів про типові помилки аграріїв при подачі списків на бронювання. Однією з них є неврахування дефіцитних посад. Аграрії часто подають на бронювання працівників з військово-обліковою спеціальністю, яка є дефіцитною, сподіваючись, що їх забронюють. Однак таких людей не бронюють, оскільки вони критично важливі для Збройних Сил. Також аграрії іноді подають понад 50% своїх військовозобов’язаних працівників на бронювання, що перевищує дозволену квоту.

Також Анатолій Косован звернув увагу на те, що багато агрокомпаній намагаються забронювати своїх працівників через відповідні обласні адміністрації. Але якщо оформлювати цю процедуру через місцеві органи, процес може затягнутись. Біль швидким рішенням буде подавати документи напряму в Мінагро, однак для цього необхідно відповідати певним критеріям, одним з яких є відповідний рівень заробітної плати, який не нижче ніж той, який є середньостатистичним в регіоні на певний період часу. Відповідно багато компаній стикаються з проблемою низьких заробітних плат, тому не можуть потрапити під цей критерій.

Оновлення даних в ТЦК і програмі «Оберіг»
Експерт зазначив, що важливо також оновити свої дані в ТЦК і програмі «Оберіг». Аграрії стикаються з ситуаціями, коли для бронювання своїх важливих працівників вони відправляють їх в ТЦК для оновлення попередніх даних. Однак в ТЦК не завжди розуміють, наскільки ці люди критично важливі для бізнесу, і можуть вручити повістку. Тому краще оновлювати дані без відвідування ТЦК.

Якщо особа отримала повістку, вона повинна з’явитися за нею, інакше до неї можуть бути застосовані відповідні санкції. Тому краще оновлювати дані віддалено і подавати на бронювання через це. Після отримання бронювання працівник може з’явитися в ТЦК, якщо є необхідність пройти ВЛК, і перевірити наявність оновлення своїх даних безпосередньо уже маючи бронювання.

Важливо також пам’ятати, що при подачі на бронювання необхідно подавати дані лише тих працівників, яких бізнес хоче забронювати. Це може бути 15% персоналу, або більше. Загалом законом визначено до 50% військовозобов’язаних. Також аграріям необхідно пам’ятати, що подача звітності в ТЦК є обов’язковою.

Тимчасове вилучення техніки та її повернення
Є також військово-транспортний обов’язок, згідно з яким компанії повинні звітувати про наявний у них транспорт і технологічну сільгосптехніку та автотранспорт. Однак забронювати трактор або комбайн не можна. Єдиний момент — рішення про тимчасове вилучення цієї техніки приймається виключно місцевими адміністраціями, і це питання може бути обговорено на місці з ними. Однак закон не передбачає бронювання або обмеження строків, тому якщо техніка була вилучена, її не повертають до закінчення воєнного стану.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Бронь для мешканців сіл та райцентрів: у Кабміні нарешті одумалися – як оформити