facebook

“Мобілізація набирає обертів, з 1 липня відстрочку залишать цим чоловікам”: ТЦК, повістки та бронювання

В Україні набув чинності закон про посилення мобілізації. Змінилися правила отримання відстрочки від призову для ЗСУ. Названо категорії чоловіків, які матимуть таке право з 1 липня.

Як інформує “Today.ua”, щоб претендувати на відстрочку від мобілізації, потрібно мати відповідні документи.

Перелік військовозобов’язаних чоловіків, які з 18 травня не підлягають призову на військову службу в умовах воєнного стану, вказано у новому законі. Йдеться про:

Осіб з інвалідністю, якщо у них є підтвердження від ВЛК (із зобов’язанням пройти медкомісію повторно через пів року або рік). Осіб, які перебували у полоні – вони можуть лише добровільно продовжувати службу. Багатодітних батьків – трьох та більше у віці до 18 років. Важлива умова – відсутність заборгованості з аліментів. Батьків, опікунів та прийомних батьків дітей до 18 років з інвалідністю. Батьки повнолітніх дітей з інвалідністю I або I групи. Батьків дітей до 18 років, якщо одна особа з подружжя вже проходить військову службу. Одиноких батьків. Вчителів, викладачів та науковців, які працевлаштовані щонайменше на 0,75 ставки. Опікунів людей, яких визнано недієздатними за відповідним судовим рішення. Осіб, які утримують батьків з інвалідністю I або II групи та не мають працездатного чоловіка/дружини. Військовозобов’язаних, в яких близькі родичі загинули під час військової служби, зникли безвісти або посмертно нагороджені званням Героя України. Онука бабусь або дідусів з I або II групою інвалідності, якщо інших близьких родичів немає, вони мобілізовані або також потребують догляду (відстрочка надається лише одній особі).

Нагадаємо, що призовний вік українців знижено з 27 до 25 років. Право на відстрочку також втратили чоловіки, які отримують другу або третю вищу освіту, а також ті, які навчаються заочно. Відстрочку не отримають багатодітні батьки із заборгованістю за аліментами, а також чоловіки, які доглядають за батьками дружини з I або II групою інвалідності.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Адвокатка Катерина Аніщенко наголосила про зміни у наданні відстрочки для родичів загиблих захисників. Скасовано таке право для неповнорідних братів полеглих бійців. Його надають лише рідним братам. Відстрочку також отримали представники державних служб та силових відомств.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Мобілізація набирає обертів, з 1 липня відстрочку залишать цим чоловікам”: ТЦК, повістки та бронювання