facebook

Пенсіонерам дали лише 10 днів, а далі можна втратити частину виплат

Пенсіонери, які знайшли роботу або звільнилися, повинні повідомити про це ПФУ протягом 10 днів з моменту зарахування на роботу чи звільнення.

Якщо вірити офіційній статистиці, то станом на 1 квітня 2024 року в Україні серед 10,2 млн. пенсіонерів продовжували працювати 2,7 млн. осіб. Ще б пак, пенсії невеликі, а купувати ліки та продукти за щось потрібно. Ось тільки всім пенсіонерам слід пам’ятати, що схема нарахування пенсії тим, хто працює, суттєво відрізняється від методу розрахунку пенсії для тих, хто не працює.

У Пенсійному фонді нагадали, що пенсіонери, які працюють, повинні своєчасно інформувати їх про зміни у своєму статусі, щоб уникнути штрафів і утримання частини пенсії.

І справді, тим пенсіонерам, хто не встигне вчасно повідомити про зміни у своєму житті, можуть знизити пенсію на 20%.

Так, у разі працевлаштування чи звільнення з роботи пенсіонер протягом 10 днів має повідомити про цей факт органи Пенсійного фонду. Відповідна вимога міститься у ч.2 ст.16 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Важливо!

Про дату працевлаштування, звільнення або припинення реєстрації підприємницької діяльності пенсіонери повідомляють органи ПФУ виключно шляхом подання заяви та документів, що засвідчують відповідні відомості (наказу або розпорядження про прийняття/звільнення з роботи, трудової книжки із записом про працевлаштування/звільнення, громадянсько-.п.))).
Справа в тому, що для тих українців, які навіть на пенсії продовжують працювати, пенсія нараховується за іншими правилами, ніж тим, хто повністю йде на заслужений відпочинок. Зокрема, пенсії пенсіонерів, що працюють, не індексуються щороку, а перераховуються раз на два роки з урахуванням нового стажу.

А ось пенсіонерам, які достроково вийшли на пенсію за вислугою років, а потім знову влаштувалися на ту ж роботу, виплати пенсії взагалі призупиняються.

Важливо також зазначити, що працюючим пенсіонерам не нараховуються надбавки та підвищення, передбачені для непрацюючих пенсіонерів.

“Якщо ПФУ з’ясує, що пенсіонер працює, але не повідомив про це, він повинен буде повернути частину незаконно нарахованої пенсії. Це можна зробити добровільно, але якщо пенсіонер відмовиться, переплату буде утримано примусово з кожної пенсії”, – додали до ПФУ.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Пенсіонерам дали лише 10 днів, а далі можна втратити частину виплат