facebook

Мобілізація по-новому: як тепер ТЦК шукатимуть військовозобов’язаних чоловіків?

В Україні запроваджують новий експеримент

В Україні запроваджують новий проєкт, спрямований на пошук даних про військовозобов’язаних, які можуть бути мобілізовані.

Як днями повідомила на своїй сторінці у Facebook заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко, уряд ухвалив постанову про експериментальний проєкт. За її словами, він дозволить автоматично перевіряти та актуалізовувати дані про призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

– Дані щодо всіх чоловіків від 16 до 60 буде актуалізовано через реєстри Державної міграційної служби, Мін’юсту та адміністрації Державної прикордонної служби.

 

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Це допоможе уникнути ситуацій, коли повістки приходять людям, які померли чи перебувають за ґратами, а також допоможе виправити помилки щодо персональних даних, – повідомила Катерина Черногоренко.

Як може працювати це нововведення та що саме зміниться для військовозобов’язаних – розповів адвокат Андрій Межирицький.

– Це матиме такий вигляд: паспорти громадян України, як відомо, видає Держміграційна служба.

 

Відповідно коли у людини щось змінюється, наприклад, потрапляє за ґрати, втрачає громадянство або помирає, найдостовірніша інформація про це є у Державної міграційної служби.

 

Найімовірніше, запроваджений механізм, який дозволить двом реєстрам обмінятися інформацією та уникнути в реєстрі «Оберіг» наявності «мертвих душ», – каже Андрій Межирицький.

До цього він додає, що реєстри певним чином будуть поєднані для того, щоб працівники ТЦК змогли виявити осіб, яких, наприклад, немає в реєстрі «Оберіг».

– Я так розумію, що буде проведена синхронізація реєстрів. Тобто є два реєстри. Реєстр міграційної служби, куди внесені всі громадяни України за певними ознаками: прізвище, імя, по батькові, дата народження, серія та номер паспорта, можливо, ідентифікаційний код.

 

І є реєстр «Оберіг». Там теж містяться дані на громадян. Ось ці два реєстри будут «накладені» IT-фахівцями один на другий, – каже Межирицький.

Далі, за його словами, після аналізу програма, комп’ютер видасть розбіжності про те, що в одному реєстрі інформація є, а в цьому – немає.

– А перелік розбіжностей буде відпрацьований посадовими особами. Остаточне рішення щодо особи теж буде ухвалюватися посадовцями, – каже адвокат.

За словами Межирицього, особи, щодо яких будуть дані в одному реєстрі, а не буде в іншому – вони можуть потрапити до «червоного» списку.

– Працівник ТЦК буде розбиратися, що це за особи, яка інформація є, чи є він на обліку. Буде ухвалюватися рішення про надсилання повістки для явки та уточнення облікових даних.

 

Є випадки, коли в реєстрі «Оберіг» людина значиться, а в реєстрі міграційної служби зазначено, що ця людина вже померла.

 

Відповідальний працівник перевірить це, можливо, надішле запит до реєстру актів цивільного стану, – розповідає Межирицький.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Мобілізація по-новому: як тепер ТЦК шукатимуть військовозобов’язаних чоловіків?