facebook

Водіїв залишать без гроша: у вересні набувають чинності жорсткі правила – за що доведеться розщедритися

Водіїв попередили – ціни на автомобільне паливо можуть зрости вже у вересні

З першого вересня зміняться ціни на автомобільне паливо
В Україні з 1 вересня 2024 року зростуть акцизи на паливо, бензин і газ. Відповідний законопроєкт 11256-2 вже на підписі у президента. Подорожчання буде поетапним і триватиме чотири роки. У вересні очікується лише перший етап, у рамках якого бензин може подорожчати на 1,3 грн, дизпальне – на 1,75 грн, а автогаз – на 0,16 грн. Про це розповідає «Обозреватель».

У законопроекті є графік підвищення акцизів. Варто зазначити, що йдеться про акциз, який зафіксований у євро і який сплачується за 1000 літрів пального за вартістю бензину. Графік підвищення акцизів передбачає, що вже з 1 вересня за кожен літр бензину доведеться платити на 0,0291 євро більше, або на 1,3 грн за літр.

Якщо зараз літр А-95 у Київській області в середньому коштує 57,22 грн., то після подорожчання ціна може становити вже 58,3 грн. Однак Куюн упевнений, що завдяки зниженню цін на міжнародних ринках зростання акцизу можна буде компенсувати.

Сергій Куюн, директор “Консалтингової групи А-95”, зазначив, що зараз вдалий момент для підвищення акцизів, тому що ціни у світі впали. “Тому бензин і дизпаливо не очікуємо помітних змін. Виняток – газ, ціни на нього вже зростають, але воно збереже свою ефективність щодо бензину”, – сказав Куюн. Раніше експерт підрахував, що податок на бензин зросте лише на 1,4 грн. за літр, на дизпаливо – на 2 грн., а на скраплений газ – на 5 грн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Газ подорожчає. Але все одно залишиться дуже вигідним паливом. Зараз він дешевший за бензин на 30 грн, буде – на 27. Багато років держава допомагала споживачам зрідженого газу, надавала пільги, тепер вона потребує допомоги. А точніше, ми всі, тому що ці гроші підуть на оборону всіх нас”, – вважає Куюн.

Щодо вартості бензину. Графік підвищення акцизів передбачає, що вже з 1 вересня за кожен літр бензину доведеться платити на 0,0291 євро більше, або на 1,3 грн за літр. Якщо зараз літр А-95 у Київській області в середньому коштує 57,22 грн., то після подорожчання ціна може становити вже 58,3 грн. Однак Куюн упевнений, що завдяки зниженню цін на міжнародних ринках зростання акцизу можна буде компенсувати.

 

Якщо припустити, що курс євро залишатиметься на рівні 46 грн (що практично неможливо), подорожчання бензину може становити близько 1,3 грн за рік лише за рахунок акцизу. Хоча насправді ця цифра може бути відчутно вищою, бо також очікується девальвація гривні.

Тобто євро дорожчатиме, а водночас і розмір акцизу. Щодо дизпалива. З вересня вартість літра дизельного пального може зрости на 0,0381 євро. З актуальним курсом 1,75 грн.

Середня вартість ДП у Київській області становить 53,47 грн. Отже, якщо подорожчання не вдасться компенсувати за рахунок зниження цін на світових ринках, то кожен літр може коштувати вже 55,2 грн, а 1,75 грн.

Щодо газу. Найменше подорожчає газ. Якщо зараз літр коштує 28,47 грн, то з 1 вересня він може подорожчати на 0,16 грн. до 28,63 грн. Як і у випадку з дизпаливом, щорічно подорожчання становитиме по 0,16 грн.

Україна для вступу до ЄС має поступово збільшити розмір своїх акцизів до мінімальних. Це вимога директив 2003/96/ЄС.

При цьому у більшості країн Євросоюзу вже давно розмір акцизів значно перевищує мінімальний рівень. Щоб не створити різкого зростання цін, не спровокувати ажіотажний попит та зростання інфляції, погоджено графік підняття акцизів.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Водіїв залишать без гроша: у вересні набувають чинності жорсткі правила – за що доведеться розщедритися