facebook

“Мобілізація наростає з новою силою, призов осіб з цими ознаками за свіжим законом”: ТЦК, повістки і бронювання

Певні категорії людей з інвалідністю не зобов’язані проходити повторну медичну комісію.

Як інформують “Новини_ПРО”, за новими змінами до мобілізаційного законодавства, призов за мобілізацією людей з інвалідністю I, II та III груп можливий тільки за їхнім власним бажанням. Такі громадяни можуть піти служити, якщо у них з’явиться таке бажання, за контрактом.

Про це повідомили фахівці адвокатського об’єднання “Бачинський та партнери”.

У статті 23 закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” вказані підстави для відстрочки від призову на період мобілізації. Відповідно до цієї норми не підлягають призову, а отже мають відстрочку від мобілізації особи, у яких є статус інвалідності. Група інвалідності в статті не вказується, а тому людей з інвалідністю III групи не призивають у 2024 році.

Не зобов’язані проходити повторну медичну комісію громадяни, яким:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

інвалідність II і III груп було встановлено в порядку підвищення/зменшення групи інвалідності; інвалідність встановили також/або за результатами захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), отриманих під час захисту України; інвалідність встановлена за відсутності кінцівок (кистей рук, стоп ніг, одного з парних органів).

Також це стосується й тих, у кого виявили онкологічні хвороби, інтелектуальні порушення або психічні розлади, церебральний параліч, паралітичні синдроми у зв’язку з інвалідністю з дитинства.

Мобілізація в Україні – чи потрібно чоловікам з інвалідністю носити з собою ВОД

Якщо військовозобов’язаний не був внаслідок захворювання виключений з військового обліку, на нього розповсюджуються відповідні норми. Адвокат Максим Тимурович зазначив, як показує судова практика, якщо людина стоїть на військовому обліку, але не має при собі ВОД, штраф скасовується.

Працівники ТЦК та СП, як пояснив правознавець, притягнути до відповідальності громадянина, який стоїть на військовому обліку, оскільки відносно нього є дані в реєстрі “Оберіг”. Якщо це стосується груп інвалідності, які надають відстрочку, але не виключає з військового обліку через це захворювання, то відповідно ці норми розповсюджуються.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Мобілізація наростає з новою силою, призов осіб з цими ознаками за свіжим законом”: ТЦК, повістки і бронювання