facebook

Долар та євро жмуть на повну: банки та обмінки знову змінили курс валют

Цього тижня на наш валютний ринок впливатимуть і місцеві події, але знову ж таки пов’язані з міжнародними структурами.

Валютні курси, що встановлені Національним банком України на сьогодні, 12 вересня, мають наступні показники: курс долара США зараз дорівнює 41,1855 гривень за 1 долар. Курс євро наразі складає 45,4894 гривень за 1 євро.

В обмінниках українських банків та спеціальних обмінних пунктах вартість валюти є значно вищою. Показники змінюються кожного дня і на сьогоднішній день вони є такими.

МВФ проводить зараз дуже непрості тижневі переговори з українським урядом щодо виконання «домашніх завдань» Україною для отримання нового траншу в 1,1 млрд. доларів США. І ключове для Фонду — перебіг реформ, за рахунок чого закриватимуться поточні бюджетні витрати країни та внутрішні джерела покриття витрат на армію, що зросли на додаткові 500 млрд гривень.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Не секрет, що Фонд говорить про збільшення податкового навантаження для покриття цього дефіциту бюджету, а також обговорюватиметься питання щодо курсової політики Нацбанку. Це психологічно тиснутиме на український валютний ринок цього тижня, особливо, якщо новини з переговорів не будуть оптимістичними для гривні.

Додатково, як завжди, на настрої учасників торгів впливатимуть також події на фронтах, ситуація з енергогенерацією та частота обстрілів України рашистами. Спрацює цими днями й те, що клієнтам банків необхідно зараз забезпечувати та фінансувати свої поточні господарські операції.

Особливо будуть активними аграрії, яким треба як покривати свої гривневі витрати на збір урожаю, так і вже незабаром розпочинати новий посівний період. Ця група клієнтів була і буде надалі все помітнішою на ринку з продажу валюти вже з минулого тижня. І вона ж стане основною групою продавців валюти і цими днями, оскільки підвищена потреба в гривневих ресурсах все більше штовхає саме агроекспортерів до розпродажу всього валютного виторгу, що їм надходить.

Якщо раніше вони все ж таки намагалися витрачати валюту зі своїх рахунків тільки після того, як у них закінчувалися кошти на гривневих рахунках, то тепер вони працюють з продажу валютного виторгу практично «з коліс».

Це дещо полегшило цього тижня роботу з підтримки гривні на міжбанку Нацбанку, хоча й не надто знизило суми ЗВР, які зараз витрачає регулятор на підтримку гривні. Причина — зростання валютних витрат найбільших державних та приватних енергокомпаній на відновлення енергогенерації після останніх обстрілів української критичної інфраструктури росією.

 

 

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Долар та євро жмуть на повну: банки та обмінки знову змінили курс валют