facebook

МОЗ затвердило важливе нововведення щодо вакцинації

Супрун повідомила важливу новину для бажаючих вберегти себе і дітей від кору, паротиту та краснухи

У Міністерстві охорони здоров’я України затвердили зміни, завдяки яким дорослі українці будь-якого віку зможуть безкоштовно вакцинуватись від кору, паротиту та краснухи. Також щеплення доступні для немовлят у віці від шести місяців, для яких вірус кору особливо небезпечний.

Як повідомила глава міністерства Уляна Супрун, відповідні нововведення містяться в приказі МОЗ.

Так, дорослих раніше безкоштовно вакцинували за умови, що їм не виповнилося 30 років і вони контактували з хворими і людьми з груп професійного ризику (медики, вчителі, військові, студенти).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Незважаючи на таку можливість, число хворих постійно зростала, і тому було прийнято рішення безкоштовно прищеплювати дорослих будь-якого віку.

Щеплення робитимуть безкоштовно тим категоріям українців, які:

– контактували з хворими (вакцинацію рекомендується зробити протягом 72 годин);

– не хворіли на кір і не мають підтверджених даних про щеплення в медичній карті;

– за результатами аналізів на антитіла IgG не мають імунітету від кору.

У МОЗ нагадали, що дорослій людині достатньо зробити одне щеплення, щоб сформувати імунітет від кору.

Для малюків, яким виповнилося шість місяців, згідно з Календарем щеплень, першу дозу вакцини від кору, паротиту та краснухи роблять у віці 12 місяців, коли організм дитини зможе виробити достатній імунітет від інфекції.

До 12-місячного віку дитину повинен захищати колективний імунітет (якщо як мінімум 95% щеплені). В умовах спалаху і постійного зростання захворюваності на кір через недостатній рівень вакцинації українців, для немовлят є ризик захворіти. Кір для малюків є дуже небезпечним і може призвести до смерті.

Було вирішено, що тепер немовлятам можна робити безкоштовне щеплення від кору вже з шести місяців. В цьому випадку доза вакцини не зараховується першою, а вважається “нульовою”, і подальші планові щеплення необхідно проводити згідно з Календарем – в 12 місяців і в шість років.

У МОЗ підкреслили, що всі області України повністю забезпечені вакцинами, закупленими за державний рахунок і кожен пацієнт може перевірити наявність щеплень в своєму регіоні онлайн.

Пацієнтам радять у разі, якщо лікар відмовляє у вакцинації, звертатися до головлікаря установи, а якщо не допомогло і це, звертатися до місцевого департамент охорони здоров’я.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

МОЗ затвердило важливе нововведення щодо вакцинації