facebook

Росія перевозить гармати і БТРи до кордону з Україною

Перевезення в Росії залізницею військової техніки до Ростовської області, створення військових складів поруч із кордоном з ОРДЛО, польові дороги через неконтрольовані Україною ділянки державного кордону – це фрагменти пазла у новому дослідженні Радіо Свобода.

Ешелони з гарматами та броньованою технікою прямували до Ростовської області. Вони зафіксовані, починаючи з кінця червня до середини липня, користувачами соцмереж та місцевими російськими ЗМІ.

Напружений трафік розконсервованих озброєнь

У соцмережі Instagram з геоміткою «Ростовська область» користувачка виклала фотозвіт про мандрівку залізницею. На першому знімку – залізничні платформи з бронетранспортерами.

Авторка пише 9 липня, що не знає, прибули бронетранспортери до донського регіону чи їх вивозять. Але вони не мають вигляду таких, що брали участь у навчаннях або нещодавно хоч якось використовувалися. Вигоріла на сонці фарба корпусів може вказувати на тривале зберігання десь на військовій базі.

Про те, що техніка знята з консервації, свідчить і відсутність бортових номерів та тактичних знаків. Однорідність фарбування говорить, що номери й знаки не були закрашені нещодавно. А найголовніше – це стара модель, БТР-70, яку в ЗС Росії майже повністю замінили більш нові БТР-80.

У цей же час, за свідченням одного з жителів окупованої частини Луганщини, який проїжджав Ростовською областю, в місті Новочеркаську (50 кілометрів до кордону з тимчасово неконтрольованою урядом України частиною Донбасу) розвантажувався ешелон із великими гарматами, ймовірно гаубицями. Вони були встановлені по три на кожній платформі зі стволами, розгорнутими в бік лафетів і мали вигляд знятих із тривалого зберігання На це вказувала, зокрема, вигоріла на сонці фарба.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Подібні гаубиці Д-30, також з ознаками тривалого зберігання, на початку липня фотографували на Південному Уралі в Челябінську.


Знімки інших гармат на залізничних платформах наприкінці червня опублікувало регіональне видання DonDay. У публікації зазначалося, що ешелон з військовою технікою помічений біля кордону з Україною (власне, із окупованою частиною Донбасу) – у місті Звєрєво. На знімках – протитанкові 100-мм гармати Т-12 «Рапіра», які зараз в російській армії також замінюють більш новими модифікаціями.

Звєрєво розташоване у 10 кілометрах від прикордонного Гуково і в 17 – від неконтрольованої Україною ділянки кордону Луганської області. Автори новини на донському сайті зазначають, що «неможна судити про призначення військової техніки», і її транспортування «зовсім не означає, що вона буде використана для військових дій на території України».

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Росія перевозить гармати і БТРи до кордону з Україною