facebook

Це ще не пік і навіть не початок! Відомий вірусолог Алла Мироненко зробила екстрену заяву: пройдуть місяці

На початку березня вірус COVID-19 став поширюватися в Україні. Незважаючи на невтішну статистику – більше п’яти тисяч інфікованих, для нашої країни – це ще не пік і навіть ще не початок.

Таку думку висловила доктор медичних наук, завідувачка відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л. В. Громашевського НАМН України Алла Мироненко.

“Що таке взагалі пік? Епідемічний процес зазвичай має фазу підйому, потім найвищу точку – це пік, а далі – фаза спаду. Якщо говорити про те, що ми зараз маємо – це навіть ще не початок. Карантин призводить до того, що ми маємо певну кількість хворих, хоча спілкування між людьми вельми обмежена. Я думаю, що пік може бути восени, – вважає вірусолог.
“Але потрібно розуміти, що, по-перше, попереду літо. І я дуже сподіваюся, що влітку буде легше, тому що в цю пору респіраторні інфекції неактивні. Цьому сприяють різні чинники: сонце, вітер, відкриті вікна. Хоча цей вірус новий і він більш стійкий, ніж, наприклад, вірус грипу. І разом з тим менш стійкий, ніж інші безоболонкові віруси. Як буде – побачимо”, – додала Мироненко.

Крім того, на її думку, випускати школярів і студентів на навчання зараз навесні не слід.

“У них вже налагоджено дистанційне навчання і нехай би вони так і закінчили навчальний рік. Коли мова йде про випуск з вищого навчального закладу або школи, то в такому разі можна в індивідуальному порядку призначати їм тестування за необхідності. А щоб всі вони збиралися в одному класі або аудиторії – це призведе до загострення епідемічної ситуації”, – уклала вона.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Також варто додати, що у свою чергу заступник міністра охорони здоров’я Ірина Микичак, зазначила, що Через п’ять-десять днів в Україні може відбутися сплеск зростання кількості випадків інфікування новим коронавірусом COVID-19. Це станеться через те, що багато українців знехтували карантином і пішли в церкви на Великдень. Відповідно через цю ситуацію може бути продовжено карантин.

“На жаль, недотримання карантину може вплинути на його продовження. Тому що ми всі чітко розуміємо, що те, що Україна ввела карантин дуже швидко і досить жорсткі заходи карантину дозволяє зробити зростання захворюваності не піковим, а таким досить пологим. Тому сьогодні вся наша мережа, яка є в Україні, а це фактично зарезервованих 35 тисяч ліжок госпітальної бази, сьогодні не переповнена. Ми можемо говорити про те, що ми маємо резерв і ліжок в стаціонарах, і резерв у відділеннях інтенсивної терапії, оскільки не більше 8% апаратів штучної вентиляції легенів сьогодні задіяні. І кожен з нас повинен розуміти, що якщо ми дотримуємося рекомендацій карантину, а це не вигадка, це доведено науковими дослідженнями, ми зможемо зберегти систему охорони здоров’я, ми зможемо зберегти медиків і найголовніше – врятувати життя тисяч наших громадян“, – сказала Ірина Микичак.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Це ще не пік і навіть не початок! Відомий вірусолог Алла Мироненко зробила екстрену заяву: пройдуть місяці