facebook

В Україні заборонять частина сигарет, а ціни зростуть: що чекає курців і скільки буде коштувати пачка

В ЄС з 20 травня заборонили ментолові сигарети

В Україні також розробили і зареєстрували відповідний законопроект

Уже в 2020 році з українських прилавків можуть зникнути сигарети з ароматизаторами

Крім того, поступово підвищують акциз на сигарети: в 2020-му ціна виросте на 20%.

В Україні вже найближчим часом можуть заборонити частина сигарет і посилити правила продажу тютюнових виробів. З 20 травня ментолові сигарети перестануть продавати в ЄС і Великобританії, у нас же відповідний законопроект вже зареєстрований у Верховній Раді.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Про те, як після нововведень буде працювати тютюновий ринок і що буде з цінами.

Новий закон можуть прийняти вже в 2020 році.

Україна поступово виконує європейські директиви і посилює роботу тютюнового ринку. Щорічно зростають ціни на сигарети, а вже в цьому році можуть заборонити і частина продукції. Як заявив на одному зі своїх брифінгів глава комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький, законопроект №2813 може стати законом вже в 2020-му.

Документ передбачає повну заборону сигарет з ароматизаторами і різними смаками. Крім того, змінять і вид пачок: на них розмістять фотографії запалених зубів, уражених органів і т.д. Наприклад, ось так виглядає пачка сигарет в ЄС:

“Такі обмеження вступлять в силу в 2020 році в ЄС. Я аналізував відповідний законопроект для одного з клієнтів. Можу сказати, що у нас багато нововведень можуть стати навіть жорсткіше, ніж в більшості європейських країн. Наприклад, законодавець в Україні хоче дозволити продавати сигарети тим, хто досяг 21 року, в той час як у багатьох європейських країнах це 18 років”, – розповідає OBOZREVATEL юрист Олександр Плахотник.

Документ також торкнеться і рекламного ринку: рекламувати тютюнову продукцію в інтернеті заборонять, а в супермаркетах не використовуватимуть банери, підвіски. Завдання: зробити куріння максимально непривабливим, а саму продукцію – відразливою.

“Сьогодні критичною є проблема поширеності куріння серед дітей і молоді. Згідно з Глобальним опитуванням молоді щодо вживання тютюну (GYTS) 2017, в Україні 18,4% дітей 13-15 років є споживачами електронних сигарет (22,6% юнаків і 14% дівчат), а коли-небудь пробували курити електронні сигарети 40% дітей цієї вікової групи. Крім того, 14,9% дітей 13-15 років (17,8% юнаків і 12,1% дівчат) є споживачами тютюну”, – йдеться в пояснювальній записці до документу.

Мовляв, якщо завзятих курців страшними картинками на пачках не злякати, то обмеження за віком і зображення уражених органів цілком може відштовхнути бажання спробувати сигарети у молоді.

Психолог Маргарита Січкарева, яка п’ять років пропрацювала в одній із запорізьких шкіл, розповідає OBOZREVATEL: заборона на куріння у віці до 21 року хоч і жорстка, але корисна міра. Всіх підлітків від куріння це не відштовхне, але зробить сигарети менш доступними.

“Страшні картинки, як в країнах Європейського Союзу, ідея дуже корисна. Чому людина вперше пробує курити? З чим у нього асоціюється куріння? З компанією, яка поруч з ним і де всі курці? З образом дорослого і відбувся людини? Ось такі картинки, може бути, не подіють відразу, але викличуть правильний асоціативний ряд. Куріння – це хвороба, шкода здоров’ю”, – говорить Січкарева.

Законопроект №2813, за оцінками Радуцького, можуть прийняти вже в цьому році.

Сигарети поступово дорожчають: пачка виросте в ціні до 100 грн
Ще одна міра, яку вже кілька років поступово впроваджують в Україні – підвищення вартості сигарет. Мета – до 2024 збільшити акциз до 90 євро за тисячу сигарет, а вартість самої пачки в кіосках і магазинах буде коливатися близько 100 грн.

В середньому в 2020-м сигарети виростуть в ціні на 20%, а вже в наступному році ті сигарети, які зараз стоять 50 грн, будуть продаватися за приблизно 60 грн/пачка. Ще в 2017 році законом України №2245-VIII був встановлений 8-річний графік підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби (на 2018 рік – на 30%, і наступні 7 років – на 20% щорічно).

Тютюнники кажуть: надходження до бюджету, як і тіньовий ринок, ростуть через підвищення акцизів. Мовляв, якщо акциз продовжать збільшувати і далі, то надходження до бюджету будуть падати. Але і фальсифікат, і легальні сигарети в кіосках і магазинах продають по одній ціні. Тому злочинці в першу чергу дбають про сверхзаработках, а не знижують вартість для курців. Крім того, частина контрафакту відправляють в Європу. Там вони, як уже раніше писав OBOZREVATEL, при інвестиції в злочинну схему в розмірі $ 70 тис. Можуть заробити близько $ 700 тис.

Близько 5 млрд грн недоотримає державний бюджет в 2019-м з-за контрафактних сигарет, йдеться в дослідженні TNS. План по надходженню тютюнового акцизу зірваний. Вдалося зібрати тільки 76,8% від необхідної суми.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні заборонять частина сигарет, а ціни зростуть: що чекає курців і скільки буде коштувати пачка