facebook

У МОН представили держстандарт базової середньої освіти

У Міністерстві освіти і науки представили новий державний стандарт базової середньої освіти.
Що він передбачає, розповів в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет, повідомляє УНН.

“Велика і видатна подія відбулася два тижні тому. Уряд України затвердив державний стандарт базової середньої школи – це 5-9 клас “Нової української школи”… Базовою основою нашого стандарту є Закон України про освіту, де впроваджені всі ключові компетентності та наскрізні вміння. Підґрунтям є і рекомендації Європейського парламенту та Ради Європи щодо ключових компетентностей освіти впродовж життя і не тільки. Це є досвід провідних країн: і Фінляндії, і Норвегії, і Королівства Шотландії (Великої Британії – ред.), це і Польщі – щодо впровадження основ стандарту базової середньої освіти. Що ж в цілому ми отримали? Перш за все – це саме чіткі орієнтири”, – пояснив Шкарлет.

Він зазначив, що за стандартом учні здобуватимуть знання і розкриватимуть власні вміння та формуватимуть ставлення і розбудову власних компетентностей.

“Ми сьогодні маємо у стандарті чітко затверджені 11 основних компетентностей, плюс розподіл на цикли базової середньої освіти. І найголовніше, що це є базові наскрізні вміння. Батьки є теж учасниками освітнього процесу, і у стандарті ми закладаємо… команда заклала такі елементи, як можливість відстеження освітнього поступу власних дітей. Педагоги – основний ключовий елемент реалізації стандарту. Педагоги супроводжуватимуть освітній процес, маючи академічну свободу. І найголовніше, що основою цього стандарту є забезпечити достатнім ресурсом педагогічної майстерності”, – сказав Шкарлет.

Відповідно до нового стандарту, школи також мають бути забезпечені всім необхідним: підручниками, посібниками, у тому числі, електронними.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Враховуючи весь цей арсенал, ми дуже сподіваємось на те, що закладені позитивні тенденції у розвитку проекту “Нова українська школа” будуть і надалі бути великим підґрунтям щодо розробки у подальшому стандартів старшої профільної школи. І позитивного поступу держави Україна у світовій та європейській освіті”, – відзначив в.о. міністра.

Заступниця міністра освіти і науки Любомира Мандзій додала, що цього року п’ятикласники, які пішли до школи у 2017 році, будуть працювати за новими програмами “Нової української школи”.

“А з 2022 року всі учні, які перейдуть у 5 клас (це будуть випускники початкової школи, вони пішли у школу в 2018 році) – вони будуть вже працювати і навчатися за новим державним стандартом базової середньої освіти. Основна зміна як і у початковій, так і у базовій освіті, полягає у тому, що ми оцінюємо результати навчання не лише за сумою знань, а перш за все відстежуємо навчальний поступ дітей”, – сказала вона.

Впродовж двох років державний стандарт розробляла група експертів, академіків, освітян та вчителів.

“Наступним кроком у впровадженні реформи є, безперечно, створення типової освітньої програми… І, безперечно, робота над створення стандарту старшої профільної школи”, – додала Мандзій.

У свою чергу заступник директора команди підтримки реформ МОН Роман Шиян зазначив, що Закон про загальну середню освіту ділить рівень базової середньої освіти на два цикли: адаптаційний (5-6 клас), та другий цикл базової освіти (7-9 клас).

“Ключові концепти стандарту базової освіти – це ключові компетентності (включно із базовими знаннями), наскрізні вміння (які поєднують ці компетентності із галузями), обов’язкові результати навчання (загальні і конкретні), а також вперше у цьому стандарті (і цього не було у стандарті початкової освіти) – орієнтири для оцінювання результатів навчання досягнень учнів”, – повідомив він.

Базовий навчальний план визначає мінімальну та максимальну кількість навчальних годин, що дозволяє перерозподіляти його між галузями. Всього галузей 9, зокрема фізична культура, соціальноздоров’язбережувальна галузь, технологічна, інформатична тощо.

Директор Українського інституту розвитку освіти Вадим Карандій зазначив, що впроваджувати державний стандарт будуть у етапи, які розподілені на 4 блоки.

“Включають вони, зокрема, моделювання навчальної діяльності, розроблення системи оцінювання компетентностей, пілотування проектного впровадження стандарту – це те, що стосується найближчого 5 класу, вже впродовж наступного 2021 року, і підготовку педагогічних працівників до роботи за новим стандартом”, – сказав він.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

У МОН представили держстандарт базової середньої освіти