facebook

Заява ЄС: антикорупційну структуру треба швидко відновити, це умова безвізу і фіндопомоги

Європейський Союз заявив, що Україна повинна невідкладно відновити антикорупційну інфраструктуру, попередивши, що це є умовою надання фінансової допомоги та безвізу з ЄС.

Про це йдеться у заяві речника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Петера Стано, з якою ознайомилась “Європейська правда”.

Рішення Конституційного суду України щодо елементів антикорупційного законодавства має далекосяжні наслідки для всієї антикорупційної інфраструктури в Україні, створеної після Революції гідності 2014 року, заявив речник.

Він підкреслив, що це рішення також ставить під сумнів ряд міжнародних зобов’язань, які Україна взяла на себе щодо своїх міжнародних партнерів, включаючи ЄС, про що у Євросоюзі заявляли вже раніше.

Стано наголосив, що боротьба з корупцією є одним з ключових орієнтирів і зобов’язань, які Україна взяла на себе в рамках Угоди про асоціацію, недавно узгодженої програми макрофінансової допомоги між ЄС і Україною та процесу лібералізації візового режиму.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Він запевнив, що у ЄС відзначають складність ситуації і цінують невідкладність, з якою президент і уряд хочуть її вирішити, проте це треба зробити якнайшвидше.

У зв’язку з цим Євросоюз заявив, що Україні слід у найкоротші терміни:

– відновити законодавство про електронне декларування активів і відповідні завдання Національного агентства по запобіганню корупції;

– стабілізувати правовий статус Національного антикорупційного бюро України до крайнього терміну 16 грудня, встановленого Конституційним судом.

“Надійна судова реформа як і раніше необхідна на благо всіх українців. Ми закликаємо президента, уряд і Верховну Раду працювати разом над пошуком всеосяжного і стійкого рішення. ЄС готовий підтримати наших українських партнерів в цих зусиллях”, – йдеться у заяві.

27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Заява ЄС: антикорупційну структуру треба швидко відновити, це умова безвізу і фіндопомоги