facebook

Як правильно поводитися у Великий піст перед Великоднем: 10 головних правил

Великий піст є особливим часом в житті Церкви та людей

Великий піст є особливим часом в житті Церкви та людей. Адже це час більш тривалої молитви, обмеження себе у всіх сферах життя, час уважного ставлення до свого духовного стану.

Як правильно провести Великий піст і не перетворити його в півтора місяця важкої і безглуздої дієти пояснив “Правмір” опублікувавши 10 важливих правил.

Десять головних правил Великого посту:

1. Радіти. Не потрібно повсякчас перейматися, як я проведу піст і як зможу прожити без того чи іншого. Тут важливо повірити і постійно пам’ятати про Бога.

2. Невпинно молитися. Молитві варто приділити трохи більше часу, ніж виходить зазвичай. В дорозі послухати або почитати Псалтир. З численними великопісними спокусами корисно боротися саме молитвою.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

3. Храмова молитва. Відпочити від щоденної суєти допоможе храм. Варто перед або після роботи зайти хоча б на частину служби — це налаштує на позитивний лад.

4. Покаяння. Саме для покаяння нам і потрібен час Чотиридесятниці. Якщо не збираєшся каятися, не варто починати і постити, це буде марною тратою здоров’я.

5. Слідкуйте за здоров’ям. Якщо під час посту виникають проблеми із самопочуттям, ступінь утримання слід негайно обговорити з духівником. Про піст не може йти мови, якщо у людини є хвороби, пов’язані зі шлунком або обміном речовин.

6. Дивіться до себе в тарілку. Не варто зважати на поведінку і харчування інших у час Великого посту. По-перше, ви не знаєте особливостей роботи їхнього організму. По-друге, це справа виключно тієї іншої людини.

7. Не думайте про їжу. Адже Великий піст тільки в найменшій мірі про зміну режиму харчування. За Великий піст заведено прочитувати цілком Євангеліє. Також в цей період в храмах щодня читається Старий Завіт. Небезкорисно буде почитати Святих Отців.

8. Поспішайте робити добро. Як зауважують священнослужителі, добре б поєднувати зменшення інтересу до вмісту чужих тарілок зі збільшенням уваги до ближніх в цілому. Тобто зосередження на власному духовному стані не повинно перетворюватися в байдужість до навколишніх. Варто виховувати в собі любов до Бога і любов до ближніх.

9. Людинолюбство без людиноугодності. Добре ставлення до ближніх іноді обертається до нас найнеприємнішою стороною: людиноугодністю. Насправді жодного доброго ставлення тут немає. Натомість є власна слабохарактерність і залежність від чужої думки.

10. Йти за Христом. Потрібно пам’ятати, заради чого існує цей період. Ц передусім час зосередженого очікування Світлого Христового Воскресіння.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як правильно поводитися у Великий піст перед Великоднем: 10 головних правил