facebook

В Україні продовжать зростати ціни на харчові продукти: “Олія вже по 60 грн”

Україна втрачає мільярди в рік через долар, криза вдарить по цінах на продукти

В Україні попри зміцнення гривні продовжують дорожчати продовольчі товар, витрати на які займають суттєву частку видатків для вітчизняних домогосподарств. Одним з можливих пояснень цьому явищу може бути негативний вплив знецінення долару на глобальному ринку.
Про це пише на своїй сторінці у соціальній мережі “Фейсбук” економічний експерт Олексій Кущ.
“Кажуть соняшникова олія вже по 60 грн. Вся річ у тому, що урожай хороший”, — іронічно зазначає фахівець і продовжує: “Насправді перед нами черговий виток агфляції або аграрної інфляції, коли на тлі помірного зростання загального індексу цін, вартість продуктів харчування змінюється в гіпердинаміці”.
Для бідного українського суспільства це критична проблема, оскільки найбільше зростання цін б’є по малозабезпеченим. І дієвого способу розв’язати ситуацію нема.
“Дієвим буде лише зміцнення гривні на 10-15%, як у 2019-му, але подібна терапія доб’є нашу промисловість 
І тут ми повертаємося до ціни монетарного суверенітету: і мова не тільки про зберігання резервів НБУ у знеціненому доларі, що коштує нам 2.5 млрд дол. в рік (більше, ніж кредит МВФ).
Тут мова про те, що такі валюти як наша стають амортизатором світової інфляції, вбираючи в себе свою краплю світової емісійної хвилі. Імпортуючи інфляцію зі світовими цінами на сировину.
Не будемо настільки наївними, щоб не зрозуміти: за все доведеться платити. І за відсутність монетарного суверенітету в першу чергу. Наприклад, в ціні соняшникової олії“, — підсумовує Кущ.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні продовжать зростати ціни на харчові продукти: “Олія вже по 60 грн”