facebook

В Україні довелося закрити школи через провал вакцинації: чому вчителів запідозрили в обмані. В Івано-Франківську сталося “диво”

В Україні довелося закрити школи через провал вакцинації: чому вчителів запідозрили в обмані. Одна з вчителів Івано-Франківщини призналась в обмані

Україна з 23 вересня перейшла в “жовту” зону і тепер школи, де вакциновано менш ніж 80% співробітників, повинні припинити свою роботу або перейти на онлайн-навчання. У деяких містах знайшлися заклади, де всі педагоги нібито встигли зробити щеплення в останні дні. Але багато батьків запідозрили, що вчителі пішли на обман.

В Івано-Франківську сталося “диво”

Нові правила стосуються всіх учнів, крім тих, хто ходить в 1-4 класи. Наприклад, на дистанційку тепер повернулися діти з Київської області, Чернігова, Запоріжжя, Маріуполя та інших міст. Про це в соціальних мережах розповідають самі батьки.

Сильніше за інших проігнорували вакцинацію вчителі з західних областей, але там ситуація несподівано повернулася в інший бік. Так, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків заявив, що в місті всі шкільні колективи вже нібито вакциновані на 80%, тому всі діти поки що продовжать ходити на “живі” заняття.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Між собою педагоги з Прикарпаття діляться, що в останні дні директори шкіл обдзвонювали підлеглих і вимагали принести довідку про вакцинацію. В іншому випадку погрожували не тільки закрити школи, а й перестати платити зарплату.

Одна з вчительок на умовах анонімності заявила OBOZREVATEL, що хтось дійсно пішов назустріч і зробив щеплення, але знайшлися й ті, хто просто купив необхідну довідку.

“І таких більшість, тому що у нас на заході України дуже сильна антивакцинальна кампанія. Її підтримують церковники з МП, в деяких протестантських громадах, та й люди більше вірять антивакцинальним дурницям у соцмережах, ніж медикам”, – каже вона.

У Львові вирішили ходити до школи з довідками

А у Львівській області ситуація дуже погана. З 1100 шкіл точно зможуть продовжити роботу всього близько 10%. У самому Львові серед сотні навчальних закладів лише в трьох було щеплено 80% співробітників.

І це при тому, що місто дуже сильно постраждало під час весняної хвилі коронавірусу. Можна також згадати, як мер Андрій Садовий запрошував приїхати працювати медиків з інших регіонів, адже своїх лікарів там не вистачало.

Однак тепер глава міста знову придумав, як викрутитися з ситуації: заняття в школах дозволили за умови, що вчителі раз на три дні будуть приносити довідки про негативний ПЛР-тест.

Робити його вони будуть, зрозуміло, за власний рахунок. А це щонайменше 400-500 грн щоразу. З огляду на те, що зарплати вчителів, м’яко кажучи, не величезні, тобто великі ризики, що якщо вони і будуть приносити довідки, то підроблені.

Батьки не вірять у вакцинацію вчителів

У мережі батьки учнів почали повідомляти про аномалії з вакцинацією й запідозрили, що педагоги могли просто купити собі довідки. Вони також не розуміють, чому вчителі чекали все літо, а тут раптово кинулися робити щеплення.

“У нас у Луцьку ще годину тому говорили, що школа закривається, а через годину передзвонили і сказали, що плани змінилися. Ось просто за одну годину раптом вчителі збігали і зробили щеплення? Серйозно?” – обурюється одна з мам.

Те, що в українських навчальних закладах біда з вакцинацією, говорилося вже давно. За даними Міністерства охорони здоров’я, хоча б одне щеплення встигло зробити лише близько половини вчителів і викладачів.

І якщо, наприклад, у Києві встигли вакцинувати щонайменше 80% вчителів, то в області понад 40% шкіл вже пішли на дистанційку. На Дніпропетровщині 25% закладів будуть навчатися дистанційно, а в Запорізькій області приймати учнів зможуть лише близько половини шкіл. На Харківщині в онлайн пішли всього 11% шкіл, тоді як в Одеській області повноцінно продовжити роботу зможе 41% закладів. У західних регіонах ситуація ще гірша, але там терміново намагаються виправити ситуацію.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні довелося закрити школи через провал вакцинації: чому вчителів запідозрили в обмані. В Івано-Франківську сталося “диво”