facebook

Деякі хвороби шлунка підвищують ризик постковідного синдрому

Данські вчені виявили ще один суттєвий фактор розвитку тривалих симптомів коронавірусу – запальні захворювання кишечника. Люди з хворобою Крона та виразковим колітом у 1,5 – 3 рази частіше страждають від постковідного синдрому.

Джерело:Medscape

Протягом п’яти місяців лікарі спостерігали 197 пацієнтів із хворобою Крона та 197 осіб із виразковим колітом. Усі вони перенесли коронавірус у 2021 році.

Хвороби шлунка сприяють постковідному синдрому
У пацієнтів із хворобою Крона ризик розвитку постковідного синдрому виявився майже втричі вищим у порівнянні з людьми без цього захворювання. Щодо виразкового коліту, то найбільша ймовірність довгострокових симптомів COVID-19 була у людей, які перестали приймати імунодепресанти – у 1,5 раза вищі у порівнянні зі здоровими людьми. При цьому літній вік, куріння та наявність супутніх захворювань не були пов’язані з підвищеним ризиком розвитку постковіду.

Характер довгострокових наслідків коронавірусу у людей із цими захворюваннями загалом не відрізнявся від населення загалом, зазначили автори дослідження. Найчастіше пацієнти з хворобою Крона та виразковим колітом скаржилися на хронічну втому після коронавірусу – 37% та 36% відповідно. Іншими поширеними симптомами були порушення нюху (29% та 28%) та смаку (27% та 19%).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Довгострокові симптоми, які зберігаються після COVID-19, – це часто виникає проблема, яка, ймовірно, недооцінюється серед пацієнтів із запальними захворюваннями кишечниками. Фахівці повинні знати про підвищений ризик постковідних наслідків та запитувати про це пацієнтів,
– зазначили науковці.

Фактори ризику постковідного синдрому
Раніше американські вчені виділили чотири фактори ризику постковідного синдрому.

Перший з них – це підвищене вірусне навантаження під час захворювання.
Другий – наявність так званих аутоантитіл. В нормі антитіла до перенесеної інфекції виробляються для захисту організму від повторного вторгнення патогену, проте іноді імунна система дає збій і починає виробляти “хибні” антитіла, які починають атакувати здорові клітини як чужорідні.
Третім фактором є реактивація вірусу Епштейна-Барра, який вражає більшість людей, як правило, у дитинстві, а потім зазвичай переходить у сплячий стан.
Четвертий: ризик розвитку постковідних симптомів також значно підвищений у людей із діабетом 2 типу.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Деякі хвороби шлунка підвищують ризик постковідного синдрому