facebook

Україна має шанси на масштабний контрнаступ, але є одна проблема – Die Welt

Україна має шанси на масштабний контрнаступ, але є одна проблема – Die Welt

Після п’яти місяців агресивної війни з Росією в України є перспектива великого контрнаступу. Сили оборони мають шанси посунути ворога, але водночас можуть стикнутися з проблемою, оскільки їм бракує артилерії, яка є перевагою військ РФ.

Про це пише німецьке видання Die Welt. За словами експертів, хоча ЗСУ останнім часом завдали сильних ударів по окупантах американськими ракетами HIMARS, це “не виправдало очікувань”.

Сумніви щодо HIMARS
Зазначається, що контрнаступ української армії, найімовірніше, зачепить райони південніше або південно-східніше. І німецькі військові аналітики вважають, що наші воїни нібито дуже покладаються на американські реактивні артилерійські системи HIMARS (скорочення від High Mobility Artillery Rocket System). Ці установки здатні знищувати цілі в глибині території, яку утримують війська РФ. ЗСУ вже використали їх, щоб підірвати кілька складів зброї та боєприпасів окупантів. А цього тижня США оголосили про постачання ще декількох моделей.

“Нині лунають українські пісні, що вихваляють HIMARS як нову “срібну кулю” для наступу на Росію. Але провідні німецькі експерти призупинили очікування. На місцевому рівні українці, безперечно, можуть досягти успіху, проте немає передумов для великомасштабного контрнаступу”, – йдеться в матеріалі з посиланням на слова професора військової історії Потсдамського університету Зенке Нейцеля.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.


Сумнів висловив і його колега, професор Карло Масала з Університету Бундесверу в Мюнхені. На його думку, для наступу по всьому фронту ЗСУ бракує як особового складу, так і техніки.

“Україна може бути стурбована лише початком контрнаступів на півдні”, – вважає він.

Українські військові на передовій погоджуються з тим, що їм потрібно більше зброї. Нині російські окупанти розлінувалися й самі вже не рвуться вперед, проте їхня артилерія працює безперервно.

“Щойно наші солдати висунуться, як нас обстріляють артилерією, мінометами, гаубицями тощо. Вони не підпустять нас близько”, – пояснив воїн ЗСУ.

Наголошується, що Росія, як і раніше, має величезну перевагу у вогневій могутності, незважаючи на постачання Україні зброї із Заходу. Наші захисники втомилися сидіти в окопах, але для наступу їм знадобилося б набагато більше власної артилерії, зокрема HIMARS.
“Якби ми отримали 100 таких машин, то це була б інша війна”, – додав український військовий.

Перевага Росії
Досі в цій війні на виснаження країна-агресор РФ зазнавала великих втрат, але неодноразово відправляла нові сили на фронт.

Згідно з даними американського Інституту вивчення війни (ISW), з червня російська армія комплектує більше добровольчих батальйонів. Туди набирають чоловіків віком від 18 до 60 років, здебільшого без військового досвіду. Загалом через 30 днів навчання їх відправляють на війну в Україну, обіцяючи зарплату близько 3 тис. доларів на місяць.
Експерти зазначають, що українська армія поступається силам РФ не лише кількістю, їй “бракує також матеріалів і спорядження, щоб належним чином озброїти” всіх захисників.

“Від мільйонного фронту толку мало, адже їх треба тренувати… Україні бракує матеріалу для великомасштабного відвоювання території. Армія має обладнання, щоб тримати росіян у страху, вимотувати їх і знищувати об’єкти далеко за російськими лініями. Але в української артилерії потроху закінчуються боєприпаси”, – заявив професор Карло Масала.
Принцип надії
Німецький військовий історик Зенке Нейцель каже, що Україна досі здебільшого захищалася від військ РФ.

“Атакувати у великих масштабах набагато складніше, та, згідно з усією інформацією, українським Збройним силам бракує не лише зброї, такої як сучасні танки, артилерії та боєприпасів, винищувачів, а й тактичних навичок”, – вважає він.

Українські військовослужбовці на фронті визнають, що хоча досі перебувають у добрій фізичній формі, почуваються морально “просто вигорілими” після кількох місяців війни. Проте захисники впевнені, що виженуть окупантів і повернуть кожен клаптик української землі.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Україна має шанси на масштабний контрнаступ, але є одна проблема – Die Welt